Frankrijk slikt bierheffing weer in

De Belgische minister van Financiën, Didier Reynders en zijn Franse collega Francis Mer dronken er gistermiddag een koel glas trappistenbier (Chimay bleue) op. Het dreigende Belgisch-Franse bierconflict is opgelost. Minister Mer schort een omstreden heffing op zware bieren met onmiddellijke ingang op.

De Franse regering had per 1 januari een accijnsheffing van 2 euro per liter bier met meer dan 8,5 procent alcohol ingevoerd met als argument dat het alcoholmisbruik onder jongeren moet worden bestreden. Franse wijnen vielen echter niet onder de maatregel. De Federatie van Belgische Bierbrouwers diende direct een klacht in bij de Europese Commissie, omdat volgens haar sprake was van protectionisme. Premier Guy Verhofstadt stuurde een protestbrief naar zijn Franse collega.

,,We werden getroffen in het hart van de Belgische bierbrouwerscultuur'', zegt woordvoerder Jan de Brabanter van de brouwersfederatie. ,,De Belgen zijn specialisten in speciaalbieren, dat zullen ook de Nederlanders niet bestrijden.'' Het gaat vooral om de trappisten- en abdijbieren van zo'n 25 brouwerijen in Vlaanderen en Wallonië met merken als Kasteelbier, Triple Westmalle en Rochefort. De Brabanter spreekt van `degustatiebieren' die niet zijn bedoeld om als dorstlesser in grote hoeveelheden te worden gedronken. Belgische bierbrouwers zijn in Frankrijk dominant in het segment van de speciaalbieren. Per jaar wordt 50.000 hectoliter naar Frankrijk geëxporteerd.

Volgens De Brabanter vreesde de Belgische brouwersfederatie een ,,olievlekwerking'' naar de rest van de Europese Unie als de Franse overheid met het argument van de volksgezondheid de accijns op speciaalbieren had gehandhaafd. De Franse minister Mer zei gisteren dat de maatregel zich eigenlijk richtte op halve liters pils ,,van een Nederlands merk''. Hij doelde kennelijk op Bavaria, dat het alcoholpercentage van het pils `8.6' intussen tot 7,9 procent terugbracht. Minister Reynders had in een charme-offensief een karton met speciaalbieren naar Parijs meegenomen.

De Belgische bewindsman was uiterst tevreden over de reactie van zijn Franse collega: ,,Hij heeft erkend dat de accijnswet een vergissing was met betrekking tot onze producten.''

    • Hans Buddingh'