Filmmaker J.C. Monteiro overleden (64)

De 64-jarige Portugese regisseur en acteur João César Monteiro is maandag in een ziekenhuis in Lissabon overleden. Met films als Recordaçoes da casa amarela (Herinneringen aan het gele huis, winnaar van de Zilveren Leeuw in Venetië in 1989) en A comédia de Deus (De komedie van God, 1995), waarin Monteiro zelf de hoofdrol speelde van een licht perverse zonderling, verdeelde de filmmaker scherp de meningen van festivalbezoekers. Voor de een was hij een ongevaarlijke gek en een vieze man, de ander ontwaarde provocerende filmkunst in zijn prikkelende, soms opzettelijk de kijker tergende films. In een van zijn laatste films, Branca de neve (Sneeuwwitje), bleef het beeld geruime tijd zwart. De uit de linkse katholieke bourgeoisie afkomstige Monteiro laveerde tussen elementen uit `hoge' en `lage' cultuur, en poseerde nu eens als vergeestelijkte estheet, dan weer als neuspeuteraar en liefhebber van jonge meisjes. Hij acteerde ook in films van anderen, zoals Manoel de Oliveira en Robert Kramer. Daarnaast was hij actief als criticus, filmprogrammeur, dichter en prozaschrijver.