Excuses bij Goldman

Henry Paulson, de topman van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, heeft zijn excuses aangeboden aan zijn personeel voor zijn eerdere suggestie dat een meerderheid van de Goldman-werknemers `misbaar' is. Op maandag stuurde Paulson een excuusbericht rond binnen de bank, met de mededeling dat hij ,,glad en gevoelloos'' is geweest toen hij vorige week de mogelijkheid van meer ontslagen bij Goldman toelichtte op een conferentie.

Paulson zei toen dat de bank een ,,flinke hoeveelheid'' arbeidsplaatsen kon schrappen zonder het hart van het bedrijf te raken. ,,Ik wil niet harteloos klinken, maar in elk van onze activiteiten zijn er 15 tot 20 procent van de mensen die 80 procent van de waarde toevoegen'', aldus Paulson vorige week.

Die opmerking zette kwaad bloed bij de zakenbankiers, handelaren en analisten van Goldman Sachs, die zijn grootgebracht in een bedrijfscultuur waar de teamgeest bovenaan staat. Paulson maakte daarop zijn excuses voor zijn woordkeuze, en voor de ontstane indruk van gebrek aan respect voor zijn personeel. Goldman schrapte vorig jaar overigens 13 procent van de arbeidsplaatsen.