EU onderzoekt korenwolf

De Europese Commissie zet vraagtekens bij de bescherming van de korenwolf in Nederland. Brussel is een zogenoemde inbreukprocedure begonnen, omdat Nederland niet voldoende maatregelen zou hebben genomen om de leefomgeving van de wilde hamster te beschermen.

EU-milieucommissaris Wallström heeft dit geantwoord op vragen van GroenLinks-europarlementariër De Roo, zo liet de laatste dinsdag weten. De aanleiding is de ontwikkelingen rond een bedrijventerrein in de Limburgse gemeente Heerlen. Volgens Brussel hebben de Nederlandse autoriteiten daar niet genoeg toezicht gehouden op het vangen en doden van de hamsters. Nederland heeft niet genoeg maatregelen genomen om de soort beter in stand te houden. Ook zou Nederland zou te snel uitzonderingsmaatregelen hebben gebruikt. Het had compenserende maatregelen moeten nemen om de korenwolf beter in stand te houden.