Engelse cricketers willen niet in Zimbabwe spelen

De Engelse cricketbond wil nu ook bij het wereldkampioenschap niet in Zimbabwe tegen dat land spelen. De bond heeft er bij de Internationale bond ICC op aangedrongen de wedstrijd te verplaatsen naar Zuid-Afrika. De Engelsen vinden het er te onveilig. Als de situatie er verslechtert wil ook het Australische elftal niet in Zimbabwe spelen. Maar de Australische regering vindt nu al de toestand er te onveilig. Eerder al besloot Nieuw-Zeeland om die reden niet in Kenia te gaan spelen. Nederland speelt vooralsnog wel in Zimbabwe. De vroegere president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, heeft vanmorgen Engeland en Nieuw-Zeeland opgeroepen gewoon naar Zimbabwe en Kenia te gaan.

De regeringen van Engeland, Australië en Nieuw-Zeeland hadden eerder al druk op hun nationale cricketbonden uitgeoefend om er bij de International Cricket Council op aan te dringen de wedstrijden om de wereldcup in Zimbabwe en Kenya te schrappen. Volgens onder meer minister-president Blair zou de Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe het toernooi voor versterking van zijn positie door de oppositie nog meer monddood te maken en daarna te misbruiken voor propaganda. Het bezwaar tegen Kenia geldt het ontbreken van voldoende veiligheidsgaranties voor de spelers. De meeste wedstrijden in het toernooi om het wereldkampioenschap, dat zaterdag begint, worden in Zuid-Afrika gespeeld. Kenia en Zimbabwe mogen de groepswedstrijden in eigen land spelen.

De Engelse cricketbond aarzelde tot dusver om toe te geven aan de druk van de regering. Vooral de mogelijke financiële consequenties weerhield de bond er daar tot dusver van. De armlastige bond wacht een forse boete van de ICC als het Engelse elftal weigert in Zimbabwe te spelen. De Engelse spelers hebben echter aangegeven daar niet naar toe te willen. Ze zijn door de Zimbabwaanse oppositie geïnformeerd over mogelijke rellen rond de wedstrijd.

Volgens de ICC kan de regering van Zimbabwe de veiligheid van de spelers en officials echter voldoende garanderen. Maar de Engelse en Australische bonden zijn daar niet langer zeker van. Het land wordt bovendien al geruime tijd geteisterd door regelmatig oplaaiende rellen, onder meer als gevolg van aan Mugabe geweten voedseltekorten. De Australische regering maakt zich ook bezorgd over de veiligheid in Zimbabwe. Minister Downer (Buitenlandse Zaken) zette de gisteren onder druk op te merken dat het land niet langer `veilig' voor buitenlanders kan worden genoemd. Hij vindt dat Australië de wedstrijd tegen Zimbabwe (op 24 februari) ook om die reden moet boycotten.

De technische commissie van de ICC zal zich morgen beraden over het verzoek van de Engelse bond de wedstrijd tegen Zimbabwe in Zuid-Afrika te mogen spelen. India en Pakistan verklaarden onlangs graag in Zimbabwe te gaan spelen. Vorige week bevond de ICC de situatie in Zimbabwe nog zodanig dat de veiligheid van de ploegen voldoende kon worden gegarandeerd. Volgens secretaris-generaal Malcolm Speed van de ICC moet Engeland, als het verzoek wordt afgewezen, er in elk geval rekening mee houden dat ze een aftrek van vier wedstrijdpunten krijgt als het niet speelt.

Nederland speelt vooralsnog gewoon op 28 februari tegen Zimbabwe. Volgens directeur Alex de la Mar van de nationale cricketbond is dat land veilig genoeg. ,,Wij volgen de mening van de internationale cricketbond.'' Hij noemt het een voordeel dat Nederland pas na Australië en Engeland tegen Zimbabwe speelt. ,,Wij kunnen in principe de ontwikkelingen afwachten.''