DaimlerChrysler maakt weer winst

De Duitse autofabrikant DaimlerChrysler heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 4,7 miljard euro. Het Duits autoconcern plukte vooral de vruchten van een grootscheepse reorganisatie bij het Amerikaanse Chrysler, waarbij 26.000 banen verloren zijn gegaan en zes fabrieken in Noord-Amerika zijn gesloten.

In 2001 had DaimlerChrysler door de problemen in de VS nog 662 miljoen euro verlies gemaakt. De omzet van het concern liep vorig jaar wel terug, van 152,9 miljard tot 149,6 miljard euro.

Naast het herstel van Chrysler profiteerde DaimlerChrysler ook van de reorganisaties bij het Japanse Mitsubishi, waarin Daimler een controlerend belang heeft, en Freightliner, de naam waaronder Mercedes-Benz als grootste truckfabrikant ter wereld vrachtwagens op de markt brengt in de Verenigde Staten. Zowel Chrysler, Mitsubishi als Freightliner maakt sinds afgelopen herfst weer winst.

Niettemin vielen de vandaag gepresenteerde jaarcijfers de meeste analisten iets tegen. Dat gold vooral voor de winst van 168 miljoen euro in het vierde kwartaal. Op de effectenbeurs in Frankfurt zakte het aandeel DaimlerChrysler na de publicatie van de jaarresultaten in de middaghandel naar een verlies van bijna 4 procent. Zelfs een dividendverhoging met 50 procent naar 1,50 euro kon beleggers niet gunstig stemmen.

Topman Jürgen Schrempp onthield zich wegens de onzekere economische omstandigheden en een mogelijke oorlog in Irak van een winstprognose voor dit jaar. Beleggers hadden daar wel op gehoopt, aangezien financieel directeur Manfred Gentz tijdens de autoshow in Detroit in januari nog verklaarde dat de winst bij DaimlerChrysler dit jaar zal stijgen ten opzichte van 2002.

Het Japanse autoconcern Toyota, de derde autofabrikant ter wereld, heeft in het derde kwartaal van zijn boekjaar, dat in Japan loopt van 1 april tot 1 april, zijn nettowinst bijna verdubbeld tot 216 miljard yen (1,66 miljard euro) vergeleken met een jaar geleden. De kwartaalomzet steeg met 13,2 procent tot 4.180 miljard yen (32 miljard euro) en de operationele winst met 23,3 procent tot 379,4 miljard yen (2,91 miljard euro). Dat heeft Toyota vandaag bekendgemaakt.

In Japan nam het marktaandeel van Toyota toe met 0,6 procent tot 43,6 procent. De kwartaalomzet in het buitenland steeg met 20,6 procent tot 1,03 miljoen auto`s, waarvan 170.000 in Europa, dat is 15.000 meer dan een jaar geleden in Europa. In totaal verkocht Toyota in zijn derde kwartaal wereldwijd 1,58 miljoen auto`s.

Toyota maakte verder bekend dat het een autofabriek zal bouwen in San Antonio, Texas. Het is Toyota's zesde fabriek in Noord-Amerika, met een waarde van 800 miljoen dollar. Vanaf 2006 zal daarmee de productiecapaciteit van Toyota in Noord-Amerika uitkomen op 1,65 miljoenauto's per jaar.