Blix waarschuwt Irak: het is vijf voor twaalf

Chef-wapeninspecteur Hans Blix heeft Irak gisteren gewaarschuwd dat het ,,vijf minuten voor middernacht'' is en dat het dringend moet aantonen dat het meewerkt met de VN-inspecteurs.

Blix' waarschuwing kwam op de vooravond van de toespraak van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, die vanmiddag in de VN-Veiligheidsraad in eigen woorden ,,dwingend bewijs'' zou verschaffen van Iraks tegenwerking. Blix betwistte op een persconferentie in New York echter opnieuw eerdere Amerikaanse beschuldigingen dat Irak probeert de inspecteurs haast onder hun neus te misleiden, onder andere door materiaal te verplaatsen voor zij arriveren. Blix gaat zaterdag, samen met zijn collega Mohamed ElBaradei die de nucleaire inspectieteams leidt, op uitnodiging van Irak naar Bagdad.

In een zeldzaam televisiegesprek dat gisteren werd uitgezonden ontkende de Iraakse president Saddam Hussein eens te meer dat zijn land massavernietigingswapens bezit. Hij zei tegen de Britse ex-Labourparlementariër en vredesactivist Tony Benn dat Irak geen oorlog wil en bereid is met de inspecteurs samen te werken. ,,Bewijs het'', reageerde Powell.

Saddam ontkende ook dat zijn regime banden met Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda onderhoudt. ,,Als we zo'n relatie hadden en daarin geloofden, zouden we ons niet schamen om dat toe te geven'', zei hij. Amerikaanse functionarissen zeiden gisteren dat hun informatie over dergelijke banden fragmentarisch is en voor verschillende interpretatie vatbaar, en dat dit ook slechts een gering deel van Powells multimediapresentatie in de Veiligheidsraad zou uitmaken.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zei vanmorgen dat de omvang van de banden tussen Irak en Al-Qaeda onduidelijk is, maar dat Saddam Hussein een ,,tolerante omgeving'' creëert waarin het terreurnetwerk kan opereren. Hij reageerde op een bericht van de BBC over een uitgelekt rapport van het Britse ministerie van Defensie volgens hetwelk Saddam ,,op dit moment'' geen banden heeft met Al-Qaeda. Het rapport meldt wel contacten, maar deze zijn afgebroken wegens onderling wantrouwen en onverenigbaarheid van beider ideologieën. Straw voegde eraan toe dat de zaak voor militaire actie tegen Bagdad is gebaseerd op de VN-eisen dat Irak zich laat ontwapenen.