Bezittingen Getronics als onderpand

Het noodlijdende automatiseringsbedrijf Getronics heeft zijn banken bedrijfsbezittingen in onderpand gegeven als zekerheid dat de kredieten die de banken een paar weken geleden hebben gegeven, ook worden terugbetaald.

Met deze zekerheden hebben de banken hun belangen zoveel mogelijk veilig gesteld als de schuldsanering bij het bedrijf op de klippen loopt. Een woordvoerder van Getronics weigert in te gaan op vragen over het onderpand van de banklening. Hij verwijst naar het officiële document dat het bedrijf drie weken geleden uitgaf in het kader van een reddingsoperatie. Die informatie is volgens de woordvoerder ,,voldoende''.

Juristen vinden dat Getronics moet zeggen hoe de vork in de steel zit. ,,Hoe kan Getronics obligatiebeleggers een aanbod doen voor schuldsanering zonder hen te zeggen welke zekerheden aan de banken zijn verstrekt'', vraagt mr G. Hoff zich af, een specialist in effectenrecht. Hoff dreigde anderhalf jaar geleden met een kort geding tegen KPN tijdens een vergelijkbare schuldsaneringsoperatie. Hij eiste volledige openbaarmaking van de afspraken met banken voor een krediet van 2,5 miljard euro. KPN gaf de informatie zonder dat het tot een kort geding kwam.

Volgens een woordvoerder van beursorganisatie Euronext, de eerst aangewezen voor toezicht in dit soort kwesties, is het ,,niet gebruikelijk'' dat het onderpand van een lening wordt gemeld. ,,Dat staat niet in de richtlijnen die voor prospectussen zijn opgesteld. In feite bepalen de banken en het bedrijf wat relevant is om in het biedingsbericht te noemen. Zij doen het boekenonderzoek.''

Hoff:,,Die reactie ondersteunt mijn stelling dat de verplichting om duidelijke informatie te geven onderhandelbaar is geworden tussen banken en bedrijven. Terwijl die verplichting zou behoren te prevaleren.''

Directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters kan zich niet uitlaten over het onderpand doordat hij een geheimhoudingsverklaring met Getronics heeft getekend. Dat deed hij vorige week toen hij als lid van een commissie van schuldeisers met Getronics onderhandelde over een afbetalingsregeling.

    • Menno Tamminga