Beurzen wachten op speech Powell

De Europese effectenbeurzen waren vanmorgen over een breed front op zoek naar richting. De financiële markten hielden een pas op de plaats, in afwachting van Colin Powell, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, die vandaag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toespreekt en meer duidelijkheid zal geven over de aanwezigheid van massavernietigingwapens in Irak.

In Amsterdam ging de AEX-index, graadmeter voor 24 hoofdfondsen zwak van start, en bleef rond het middaguur vrijwel onveranderd hangen op 285,61 punten. Het noodlijdende Getronics was de grootste daler met een verlies van 4 procent. Ook Van der Moolen had het vanmorgen weer zwaar. Het aandeel van het effectenhuis noteerde ruim 3,2 procent lager.

Beleggers keken de kat uit de boom, waardoor koersbewegingen beperkt bleven. Andere dalers waren uitgevers Wolters Kluwer en VNU, die respectievelijk 3,2 procent en 3,1 procent wegzakten.

De weinige stijgers moesten gezocht worden onder de zogenaamde defensieve fondsen. Unilever, Heineken en Numico lagen er allemaal hoger bij. Numico was de grootste stijger met een winst van 1,3 procent.

De indices van de andere grote Europese beurzen weken niet veel af van de AEX. De Duitse DAX-index stond bijvoorbeeld op een verlies van 0,3 procent. De beurshandel in Frankfurt had last van de jongste maandcijfers over de werkloosheid van het Duitse arbeidsbureau. Het werkloosheidspercentage steeg in januari van 10,1 tot 11,1.

Op de beurs in Parijs behoorde BNP Paribas tot de grootste stijgers. Het bankconcern heeft het afgelopen jaar met een 20 procent lagere winst beter gepresteerd dan analisten hadden verwacht. De effecten van de 0,8 procent koerswinst van Frankrijks grootste bankbedrijf voor de CAC-index werden echter weer tenietgedaan door verliezen van Vivendi Universal en Aventis.

Daarnaast ging de vlucht op de financiële markten naar `veilige' beleggingen vanmorgen door. De goudprijs bereikte een hoogtepunt van ruim 385 dollar per troy ounce (31,1 gram), en op de obligatiemarkten schoten de koersen omhoog.

De koers van de euro steeg vanmorgen tot boven de 1,09 dollar naar 1,0938 dollar. Bij het sluiten van de wisselmarkten in de Verenigde Staten was de euro nog 1,0875 dollar waard.