`Bescheten gevoel' bij Sphinx

Bijna vijfhonderd stakende werknemers van de sanitairfabrikant Sphinx hebben vanochtend een protestmars gehouden naar het gemeentehuis van Maastricht. Doordat de fabriek wordt verplaatst naar een andere locatie verliezen 120 van de 630 werknemers hun baan. Ook zijn de stakers ontevreden over de vertrekpremie die de 120 ontslagen werknemers meekrijgen. Omdat de directie volgens de stakers teveel op het sociaal plan beknibbelt worden nieuwe acties door de stakers niet uitgesloten.

De stoet van 250 stakers die van het Sphinx-gebouw in de Boschstraat naar het gemeentehuis van Maastrich liepen droegen twee draagbaren met twee glanzende toiletpotten. ,,We voelen ons bescheten'', werd er gescandeerd. De stakers eisen dat de gemeente ,,zijn verantwoordelijkheid neemt'' en het overgebleven gebouw van Sphinx in Maastricht opkoopt. Maar de gemeente is niet van plan zich op te werpen als roerend goed-beheerder, zegt wethouder Hoogma (CDA) van economische en sociale zaken in Maastricht. Verder dan hulp voor de ontslagen werknemers en ,,een moreel beroep op beide partijen'' gaat hij niet.

Sphinx, dat tegenwoordig eigendom is van het Finse Sanitec, sluit per 1 maart haar fabriek in de Beatrixhaven. Deze zogeheten STEC-fabriek bouwt ovens om keramiek in af te bakken. De vestiging lijdt al jaren verlies, er is het afgelopen jaar tevergeefs geprobeerd om de fabriek te verkopen.

De directie van Sphinx geeft voorlopig geen kik. ,,De nu geboden regeling is volledig rechtmatig'', zegt een woordvoerder. Geruchten over nog komende reorganisaties zijn olie op het vuur. Sphinx gaat zich verder richten op haar kernactiviteit: het maken van luxueus sanitair. De fabriek in Maastricht moet daarom verder afgeslankt worden. De stakers vrezen dat het huidige sociaal plan wordt goedgekeurd en bij de komende reorganisaties opnieuw wordt toegepast. Volgens Sphinx is dat niet het geval. ,,Dit is een sluiting. Voor reorganisaties gelden andere regels.''

    • Jorrit Dullaart