Bergman tegen reclame in films

De Zweedse regisseur Ingmar Bergman (84) is woedend over de toenemende gewoonte om filmvertoningen op televisie te onderbreken voor reclameboodschappen. In een brief die maandag werd voorgelezen bij de uitreiking van de nationale Zweedse filmprijzen, stelde Bergman onder meer: ,,Ik voel me beledigd en persoonlijk aangevallen, mijn bloeddruk stijgt en ik ervaar een emotionele shock, wanneer ik zie dat een film onderbroken wordt voor de verkoop van kant-en-klaar maaltijden, keukenpapier of motorfietsen.'' Hij meent ook dat zijn collega's, met uitzondering van Vilgot Sjöman, niet duidelijk genoeg protesteren tegen deze verminking. In Zweden onderbreken de twee publieke zenders geen films voor commercials, in tegenstelling tot de particuliere zender TV4, die op zondagavond films ook nog eens onderbreekt voor een nieuwsbulletin van tien minuten