Aanval met F-16's op grotten

Nederlandse F-16's hebben gisteren voor het eerst boven Afghanistan bommen afgeworpen. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt.

De F-16's werden ingezet voor luchtsteun aan Amerikaanse grondtroepen bij een grottencomplex in de buurt van het dorp Spin Boldak, in het oosten van Afghanistan. Vorige week raakten Amerikaanse troepen in dat gebied in gevecht met strijders van Al-Qaeda. Ook toen werd hulp van de F-16's ingeroepen, maar kwam het niet tot gebruik van wapens. Bij de actie van gisteren wierpen twee Nederlandse F-16's enkele GBU-12 lasergeleide bommen op de ingangen van grotten. Volgens het ministerie hebben de projectielen doel getroffen. Defensie zegt geen mededelingen te kunnen doen over schade of slachtoffers.

Nederland levert sinds oktober zes F-16's voor een Nederlands-Noors-Deens squadron dat vanuit Kirgizië meedoet aan de operatie Enduring Freedom. De eerste drie maanden met F-16's van de luchtmachtbasis Soesterberg, nu zijn toestellen van de vliegbasis Leeuwarden in Kirgizië gestationeerd. De jachtbommenwerpers patrouilleren boven Afghanistan en leveren indien nodig luchtsteun. Ook een tankvliegtuig uit Eindhoven maakt deel uit van de Nederlandse bijdrage.

Het is voor het eerst dat Nederlandse gevechtsvliegtuigen wapens gebruiken sinds de Kosovo-crisis in 1999. Toen voerden Nederlanse F-16's meer dan duizend gevechtsacties uit, waarbij zo'n 850 bommen en raketten werden gebruikt.