Vliegvakanties 2

Directeur Hofmeijer van Platform Nederlandse Luchtvaart, betoogt dat de luchtvaart geringe milieueffecten heeft, vergeleken met andere vormen van vervoer. Maar zelfs als vliegtuigen aanzienlijk minder brandstof verbruiken (en dus minder CO2 uitstoten) dan ander vervoer, dan nog is het de vraag of we met de luchtvaart zo blij moeten zijn als de heer Hofmeijer is. Het gemak waarmee we met het vliegtuig kolossale afstanden afleggen is een deugd maar ook een gevaar. Het vliegtuig creeert zijn eigen markt. Wie zou per trein of auto naar Thailand gaan? Naar New York kan technisch niet, zeker niet voor een weekendje; en even naar de Canarische Eilanden om bij te kleuren? Maar met het vliegtuig is `de sky de limit'. Het zet razendsnel enorme hoeveelheden kerosine om in heel veel kilometers, en natuurlijk tonnen CO2-gas, tegen steeds lagere prijzen voor een steeds groter publiek, nu in het Westen en in rap tempo ook daarbuiten. Vliegen is mooi en fun, maar ook een speeltje waar helaas geen plaats meer voor is op onze wereld.

    • Hans van Es