Verkoop van cd-branche loopt scherp terug

De verkoop van het aantal geluidsdragers (cd's en muziek dvd's) is het afgelopen jaar afgenomen met 11 procent. De totale omzet van de branche daalde met 6 procent. Het inzakken van de markt was geheel te wijten aan de cd's. De verkoop van muziek-dvd's verviervoudigde juist.

Branche-organisatie NVPI wijt de omzetdaling aan de illegale verspreiding van muziek via internet en gekopieerde cd`s. Zij wijst daarbij op een recent onderzoek van het Amerikaanse bureau Forrester. Tegenwoordig haalt 7 procent van de Europeanen muziek van het internet en haalt en koopt ongeveer de helft van die groep daardoor minder cd's, aldus het onderzoek. De consumentenbond ziet de hoge verkoopprijs van cd's als voornaamste oorzaak van de omzetdaling. De consument zou daarom niet alleen minder cd's kopen, maar ook uit protest illegaal kopiëren. Overigens daalt al sinds 1992 de omzet van de cd-branche.

De verkoop van muziek-dvd's steeg vorig jaar juist sterk. Er werd voor 45 miljoen euro aan muziek-dvd's en video's verkocht, een omzetstijging van 278 procent. Ook de overige segmenten van de muziekmarkt – concerten, festivals en danceparties – zagen hun omzet allemaal stijgen. Muziek is populairder dan ooit, zegt de NVPI, maar de organisatie profiteert er niet van. Ook hierbij wijst de platenindustrie naar het illegale downloaden en kopiëren.

De platenbranche heeft een tegenoffensief in gedachte: websites waar consumenten tegen vergoeding muziek van kunnen downloaden. De detailhandel zal er ook aan deelnemen. Die bieden klanten dan de mogelijkheid om in de winkel zelf cd's te branden.

In Groot-Brittannië biedt het bedrijfje OD2 van zanger Peter Gabriel al een vergelijkbaar initiatief.

Verder pakt de stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie), opgericht door die industrie, het illegaal kopiëren aan, samen met de Anti-piraterij-unit van de FIOD/ECD.