`Turkije kan oorlog Irak niet mijden'

De regionale belangen van Turkije staan het land niet toe om buiten een eventuele oorlog in Irak te blijven.

Dat heeft de leider van de regerende AK-partij, Recep Tayyip Erdogan, vandaag onderstreept tegenover zijn parlementsfractie. Het parlement, waar de op de islam georiënteerde AK de absolute meerderheid heeft en waar de stemming overwegend tegen oorlog is, moet deze week beslissen over het Turkse aandeel in zo'n oorlog, waaronder toestemming voor stationering van Amerikaanse troepen in Turkije. Schaduwpremier Erdogan had tot dusverre gehamerd op de noodzaak oorlog te voorkomen, en zijn toespraak wordt gezien als een spectaculaire verschuiving.

Waarnemers in Turkije zeggen dat de Amerikaanse druk op de Turkse regering zeer zwaar is en dat Turkije zijn betrekkingen met de VS – die nu zeer goed zijn – ernstig kan schaden als het niet meewerkt. ,,Als wij buiten de vergelijking blijven aan het begin van de operatie'', zei Erdogan, ,,zou het onmogelijk kunnen worden [..] invloed te hebben op ontwikkelingen na de operatie''. Turkije is met name zeer bezorgd over een versterking van de positie van de Koerden in Noord-Irak.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, die morgen in de VN-Veiligheidsraad nieuwe bewijzen tegen Irak zal presenteren, schreef gisteren in The Wall Street Journal dat er nog steeds geen smoking gun is. Maar hij voegde daaraan toe dat hij een ,,sobere en dwingende demonstratie'' zal geven dat de Iraakse president Saddam Hussein ,,het bewijs van zijn massavernietigingswapens verbergt terwijl hij de wapens zelf achterhoudt''.

Het Britse leger bereidt zich voor op een bezetting van Irak die drie jaar kan duren, aldus vanmorgen de BBC, die Britse militaire bronnen citeert. Daarbij zou er sprake zijn van verdeling van Irak in drie sectoren, waarvan het Britse leger er een onder zijn hoede zou nemen.

Overigens hebben de Amerikaanse autoriteiten herhaaldelijk verzekerd dat Irak, met een sjiitische meerderheid maar een grote Koerdische en een kleinere soennitische minderheid, niet zal worden opgesplitst. Volgens de BBC geloven veel Britse militaire leiders dat een oorlog kort zal zijn, maar vrezen zij dat de nasleep moeilijker zal zijn – met groepen die wraak willen en een aandeel in de macht na Saddam Hussein.