Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over Slowakije dat lid wil worden van de Europese Unie maar waar nog op grote schaal de mensenrechten van Roma-vrouwen worden geschonden. Zij worden gedwongen gesteriliseerd. Ned.1, 20.30-21.00u.

Het elfde uur. Gasten: Kamerleden Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) en Jozias van Aartsen (VVD), en ontwikkelingswerker Dirk Frans. Ned.1, 21.50-22.35u.

Nova. Gesprek met voormalig vakbondsbestuurder Ella Vogelaar die 1 januari president-commissaris van Unilever werd. Verder de verkiezing van de nieuwe Kamervoorzitter, zorgfraude en de formatie. Ned.3, 22.20-23.15u.

DOCUMENTAIRE

Terug op de werkvloer. Directievoorzitter Ad Walter van de doe-het-zelfketen Praxis gaat terug naar de werkvloer en wordt geconfronteert met het zware werk van zijn personeel. Ned.3, 19.03-19.35u.

Andere tijden. Over de in de doofpot gestopte opstand uit 1959 van een Papoeastam in Nieuw Guinea. Nederlandse mariniers doodden bijna 200 mensen die met speren, pijl en boog missie- en bestuursposten aanvielen. Ned.3, 20.30-21.05u.

Living with Michael Jackson. Portret van zanger Michael Jackson gemaakt door journalist Martin Bashir die bekend werd door zijn interview met prinses Diana. Yorin, 20.30-22.15u.

Na de diagnose. Na een ernstige verbranding kan het zijn dat men tientallen operaties moet ondergaan. Dat aantal loopt soms op tot boven de honderd. Eerst is alles erop gericht om functies te herstellen, later volgen ook operaties om het uiterlijk mooier te maken. Ned.1, 22.35-23.15u.

Factor: De vrienden van Saddam. President Bush meent zeker te weten dat Irak over massavernietigingswapens beschikt. Maar de wapeninspecteurs van de VN hebben tot nog toe weinig gevonden. Irak was echter in de afgelopen jaren een goede klant van chemische en biologische wapenleveranciers in Amerika, Duitsland en Italië. Ned.1, 23.15-23.38u.

KUNST

R.A.M. Tamar van den Dop over het succes van haar film Lot en haar nieuwe speelfilmplan Blind, de financiering en Oscarnominaties. Verder een ode aan de harmonie en de Zwitserse architect Peter Zumthor die een naadloze aansluiting bij de omgeving zoekt. En met de componisten Joep Franssens, Jeff Hamburg en John Borstlap over harmonie uit het verleden. Ook aandacht voor de bundel tekeningen George Bush: Tony and me. Ned.3, 23.15-0.37u.

FILM

. Scent of a Woman (Martin Best, 1992, VS). Al Pacino geeft onnavolgbaar gestalte aan een blinde, verbitterde, aan beroepsdeformatie lijdende luitenant-kolonel b.d. die zich van vuilbekkende bullebak ontwikkelt tot een gepassioneerd pleitbezorger voor de ongecorrumpeerde jeugd. Voor het overige een eendimensionaal melodrama over een ervaren rot en een groentje (Chris O'Donnell) die tot elkaar zijn veroordeeld. V8, 20.30-23.25u., met reclame.

High Spirits (Neil Jordan, 1988, Engeland). Regisseur van The Crying Game had weinig greep op romantische griezelkomedie. Onevenwichtig scenario laat Peter O'Toole zijn Ierse kasteel verbouwen tot een op Amerikaanse toeristen afgestemde spookattractie. Dan verschijnt Daryl Hannah als een écht spook. Veronica, 21.00-22.45u., met reclame.

Kiss of Death (Barbet Schroeder, 1995, VS). Remake van gelijknamige invloedrijke film noir (Henry Hathaway, 1947) werd een actiethriller annex crime melodrama over besproete autodief (David Caruso) die onder druk van de politie (Samuel L. Jackson) een gangsterkoning (Nicolas Cage) verraadt. BBC1, 0.15-1.55u.

Never Cry Wolf (Carroll Ballard, 1983, VS). Gevoelige Disney-productie gaf nieuwe vorm aan traditionele wildlife-films. Eenzame bioloog bestudeert aan de poolcirkel het gedrag van de wolf en gaat daarbij steeds meer op zijn onderzoeksobject lijken. Morgen, SBS6, 13.20-15.10u., met reclame.

RADIO

De avonden. Literair variété en een zoektocht naar het trautonium, een in 1930 ontwikkeld elektronisch instrument waarmee vogelgeluiden konden worden nagebootst. 747AM, 22.02-24.00u.

Radio retro. Eerste afleverin van een serie uitzendingen waarin historische opnamen worden gecombineerd met klassieke muziek. Vanavond aandacht voor de watersnoodramp uit 1953 met ontroerende muziek van o.a. Benjamin Britten, Richard Strauss, Camille Saint-Saëns én Joop Stokkermans. Radio 4, 23.00-24.00u.