Sneeuwballen gooien

Het sneeuwde afgelopen zaterdag en tegen de avond lag overal een pak sneeuw. Ook op het parkeerdek van het metrostation Slinge in Rotterdam-Zuid. Daar had zich 's avonds een groepje jongens uit de buurt verzameld. Het verhaal gaat dat zij een sneeuwballengevecht hielden. Vanaf het dak van de parkeergarage konden ze ook passerende auto's op straat raken. Wat zich precies heeft afgespeeld is onduidelijk, maar zoveel is zeker: vanaf de straat heeft iemand met een pistool vijf of zes keer geschoten op de jongens die op het parkeerdek stonden. Ze doken weg. Maar één van hen werd in het hoofd geraakt. Zondagmiddag overleed het slachtoffer in het Erasmus Medisch Centrum van Rotterdam.

Seder Soares was een jongen van dertien, Kaapverdiaan van oorsprong, bewoner van de wijk Pendrecht, vmbo-leerling op de christelijke scholengemeenschap Maarten Luther en voetballer in het elftal C1 van de buurtclub Transvalia. Hij was, volgens betrokkenen, een voorbeeldig kind in een Rotterdamse immigrantenwijk.

Wat ook de aanleiding is van de schietpartij, de gewelddadige dood van een jongen die met vrienden sneeuwballen gooide, tart alle officiële uitspraken over de openbare veiligheid. Anderhalve week geleden werd een crimineel op klaarlichte dag in Amstelveen neergeschoten. Seder Soares en Cor van Hout zijn twee extremen, maar in beide gevallen is sprake van schaamteloos gebruik van vuurwapens op straat. Daar moet paal en perk aan gesteld worden. Het bezit van handvuurwapens zonder vergunning is verboden. In Rotterdam en Amsterdam heeft de politie inmiddels de bevoegdheid om in bepaalde stadsdelen preventief te fouilleren op wapenbezit. Net zo belangrijk is dat de bron wordt aangepakt door de smokkel, de distributie en de illegale wapenverkoop te bestrijden. Het illegale wapenbezit neemt toe, en vooral dat onder jongeren baart grote zorgen. De algemene verbreiding van schietgeweld op straat is uit den boze.