Slavernij voor scholieren

Witte jongen Paul moet een spreekbeurt houden. Zwarte vriend Ronald heeft een idee: slavernij. Paul gaat aan de slag, en kijkt aanvankelijk alleen naar de Verenigde Staten. Samen met Ronald ontdekt hij dat de slavernij ook de Antillen en Suriname heeft gevormd, en dat Ronalds achternaam Dankbaar uit die periode stamt. Na de spreekbeurt gaan de vrienden samen naar de onthulling van het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark. Paul en Ronald worden gekust door Ronalds geëmotioneerde oma: ,,Nu kunnen we verder.''

Morgenochtend begint Schooltv met een driedelige serie over slavernij, bedoeld voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de eerste drie klassen van het vmbo. Tegelijk met het streven naar een slavernijmonument heeft het Landelijk Platform Nederlands Slavernijverleden steeds gepleit voor meer aandacht voor het onderwerp op school. Deze serie is een eerste resultaat.

De spreekbeurt fungeert als raamvertelling voor gedramatiseerde geschiedschrijving, en dat heeft onvermijdelijk iets potsierlijks. Mooie negers die aan de barre overtocht van Afrika naar de Antillen geen schrammetje overhouden, WIC-zeelieden die vooral doen denken aan die joviale amateur-acteurs uit het Scheepvaartmuseum, een Surinaams bos dat oogt als de omgeving van Hilversum, good old Jaab Stobbe als wrede plantagehouder. Maar wie daar een beetje doorheen kijkt ziet een opmerkelijk evenwichtige productie. Voor onwetende scholieren biedt de serie een goede kennismaking met het onderwerp.

Zo is er veel aandacht voor twee aspecten van de slavernij die nog niet zo lang onderwerp zijn van onderzoek: de aanlevering van slaven door rivaliserende stammen aan de Afrikaanse Goudkust, en het verzet van de marrons, de van de plantages gevluchte slaven in Suriname. De smet van de Afrikaanse tussenhandel wordt niet verzwegen, en de jonge nazaten van vandaag hoeven zich niet te wentelen in slachtofferschap. Er is zelfs tijd om te laten zien dat het Afrikaanse gebruik van stamhoofden die uitsluitend via woordvoerders spreken voortleeft in het binnenland van Suriname.

Slavernij, een zwarte bladzijde wordt opengeslagen, Teleac/NOT, morgen, Ned.3, 11.20-11.45u.

    • Mark Duursma