Schröder neemt schuld verlies van SPD op zich

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft gisteren persoonlijk de verantwoordelijkheid genomen voor het forse verlies van de SPD bij de deelstaatverkiezingen afgelopen zondag in Nedersaksen en Hessen. Schröder, die sprak van ,,een van de bitterste nederlagen'' in de geschiedenis van zijn partij, heeft aangekondigd dat hij nauwer wil samenwerken met de oppositionele fractie van CDU en CSU.

Na een lange vergadering met de partijtop gistermiddag zei Schröder 's avonds dat hij niet denkt aan aftreden ,,en anderen [binnen de partij] ook niet''. Hij zei blij te zijn met de reactie van de CDU, die heeft gezegd geen ,,blokkadepolitiek'' te zullen voeren.

De christen-democraten hebben dankzij de overwinning nu een royale meerderheid in de Duitse Bondsraad, de Eerste Kamer waarin de deelstaten zitting hebben. Belangrijke regeringsbesluiten moeten zowel door de Bondsdag (de Tweede Kamer) als door de Bondsraad worden goedgekeurd.

De bondskanselier zei dat de regering er onvoldoende in was geslaagd haar doelstellingen uit te leggen. Doelend op de interne spanning binnen de eigen partij over de gewenste koers – links of neoliberaal – zei Schröder dat de ,,meerstemmigheid binnen de SPD'' de zaak geen goed heeft gedaan.

De verkiezingsuitslag is voor hem aanleiding om meer werk te maken van de voorgenomen hervorming van het sociale stelsel. Het is nu zaak om Wolfgang Clement, minister van Economische Zaken en Werkgelegenheid, ,,met alle kracht te ondersteunen'', aldus Schröder.

Angela Merkel, fractieleider van de CDU/CSU in de Bondsdag, heeft gezegd weliswaar geen blokkades te zullen opwerpen tegen regeringsbesluiten, maar ze eiste wel van de regering nu ,,eindelijk'' met concrete voorstellen te komen voor de ,,modernisering'' van Duitsland.

Schröder zei dat zijn regering zich de komende tijd vooral zal richten op hervorming van de arbeidsmarkt, van de pensioenwetgeving en van de gezondheidszorg. Hij zei – vooral over dit laatste onderwerp – bereid te zijn al in een vroeg stadium te overleggen met de oppositie.

Schröder herhaalde gisteren dat de verkiezingsuitslag geen consequenties heeft voor zijn afwijzing van een militaire actie van de Verenigde Staten tegen Irak.

Volgens Angela Merkel heeft Schröders poging bij de deelstaatverkiezingen alsnog de kiezersgunst te winnen met zijn negatieve standpunt over de kwestie-Irak deze keer niet gewerkt. Merkel noemde dat een ,,belangrijk signaal [...] dat in het buitenland zeker zal zijn opgemerkt.''

GROTE COALITIE: pagina 5