Rechter: in Windows geen Java

Softwarebedrijf Microsoft hoeft voorlopig het programma Java van concurrent Sun niet op te nemen in het besturingssysteem Windows. Dat heeft een rechtbank in Virginia gisteren bepaald.

Circa twee weken geleden had een andere rechter beslist dat Microsoft juist wel Java moest opnemen in Windows. Microsoft had daar vanaf vandaag 120 dagen de tijd voor gekregen. Deze beslissing, die Microsoft in hoger beroep met succes heeft aangevochten, is nu voorlopig opgeschort.

Sun en Microsoft liggen al jaren in de clinch over software waarmee communicatie via internet mogelijk is. Sun heeft daarvoor Java ontwikkeld, terwijl Microsoft op een later tijdstip met zogeheten Dot Net-software kwam. Deze vorm van programmatuur wordt gezien als een sterke groeimarkt.

Microsoft verklaarde in een reactie tegenover persbureau Reuters ingenomen te zijn met de beslissing van de rechter.

Voor Sun is de beslissing een tegenslag. In een verklaring liet Sun weten dat de beslissing de gebruikers van Windows zou schaden, maar ook toeleveranciers en ontwikkelaars.

Sun is met Microsoft verwikkeld in een langlopende rechtzaak waarbij het draait om misbruik van een monopoliepositie op het gebied van Windows-besturingssystemen. Daardoor zou Java geen kans maken. Sun eist van het grootste softwarebedrijf ter wereld een schadevergoeding van 1 miljard dollar.

Sun boekte op 21 januari een overwinning toen een rechter in Baltimore besloot dat Java moest worden opgenomen in Windows binnen drie maanden. Microsoft beloofde vervolgens deze software beschikbaar te maken door zogeheten downloads via internet, cd-roms en latere versies van Windows. Gisteren zou Microsoft de eerste versie van Windows XP, het meest recente besturingssysteem, met Java-programmatuur op de markt brengen. Dat is nu afgeblazen.

Microsoft maakte enkele weken geleden bekend voor het eerst dividend te gaan betalen, omdat de onzekerheid over misbruik van zijn monopolie is afgenomen. De onderneming zal 856 miljoen dollar aan winstuitkering betalen. Oprichter Bill Gates krijgt daarvan 98 miljoen dollar.