PvdA: geen advies Kamervoorzitter

De Kamerleden van de PvdA zijn vrij om individueel te stemmen voor hun favoriet voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer, zo is vanochtend na afloop van de wekelijkse fractievergadering meegedeeld.

Als gevolg daarvan was de stemming over een nieuwe Kamervoorzitter vanmiddag moeilijk voorspelbaar. Aanvankelijk was rekening gehouden met de mogelijkheid dat de PvdA het CDA zou willen plezieren door voor de CDA-kandidaat, Verburg, te stemmen. Om twaalf uur vanmiddag hadden zich geen nieuwe kandidaten voor de functie gemeld, zodat de stemming vanmiddag zou gaan om Weisglas (VVD, tevens de huidige voorzitter), Verburg (CDA) en De Graaf (D66). De stemming is schriftelijk en anoniem, en in twee ronden.

Vorig jaar heeft de Kamer met zichzelf afgesproken dat de verkiezing van een voorzitter voortaan vrij zou zijn, als alternatief voor de vroegere praktijk waarbij de grote partijen posten als het voorzitterschap van Eerste- en Tweede Kamer, alsmede het vice-voorzitterschap van de Raad van State onderling vedeelden. Bij de eerste `vrije' voorzittersverkiezing stonden vorig jaar onder andere een door fractievoorzitter Zalm gesteunde voorzitterskandidaat (Jorritsma) en een onafhankelijke VVD-kandidaat, Weisglas, tegenover elkaar.

Deze keer stemt de VVD-fractie in zijn geheel op Weisglas (zo is de verwachting), zoals het CDA waarschijnlijk op de `eigen' kandidaat Verburg stemt. Het is overigens de tweede maal sinds de verkiezingen dat de PvdA-fractie in stemgedrag vermijdt al te zeer naar de potentiële coalitiepartner CDA te lonken. Vorige week steunde de PvdA een door GroenLinks aangevraagd debat over Irak, waar het CDA op tegen was. De PvdA was eerst ook tegen zo'n debat, maar omdat de VVD voorstemde, meende de PvdA-fractie dat een stem tegen te zeer zou opvallen.