Producer Phil Spector van moord verdacht

De legendarische muziekproducer Phil Spector is gisteren in zijn huis bij Los Angeles gearresteerd op verdenking van moord.

Omstreeks 5 uur 's ochtend was de politie van het voorstadje Alhambra via het alarmnummer gebeld door een getuige. Bij het landhuis van Spector vonden agenten het lichaam van een 40-jarige vrouw, die was doodgeschoten. Over haar relatie met Spector is niets bekend. De politie heeft het vermoedelijke moordwapen gevonden. Spector, de enige verdachte, werd gisteravond op borgtocht vrijgelaten na betaling van een een miljoen dollar.

Phil Spector (62) leefde de afgelopen decennia als een kluizenaar in zijn huis, een imitatie van een achttiende-eeuws kasteel. Het afgelopen jaar deed hij af en toe weer van zich spreken. Zo werkte hij onlangs samen met de jonge, Britse band Starsailor aan hun tweede cd. Ook liet Spector weten interesse te hebben in samenwerking met de jonge rockband The Vines uit Australië.

De in New York geboren Spector werd in de jaren zestig legendarisch dankzij de invloed die hij als producent had op de muziek van The Ronettes, Ike & Tina Turner, The Righteous Brothers, Diana Ross en The Beatles. Zijn stijl werd The Wall Of Sound genoemd, naar de zorgvuldig opgetrokken `muur' van uiteenlopende klanken, stemmen en stijlen.

Spector trouwde in de jaren zestig met Ronnie Bennett, zangeres van The Ronettes. In haar autobiografie Be My Baby vertelt zij over zijn excentrieke levensstijl, gemodelleerd naar Orson Welles in Citizen Kane. Spector kwam nauwelijks buiten en woonde in een verduisterd huis. Ronnie verliet hem om zijn ,,geestelijke wreedheden''.

Volgens een artikel dat in 1995 verscheen in het tijdschrift Rolling Stone gedroeg Spector zich bij tijd en wijle ,,vrijwel psychotisch''. In een interview in 1977 had hij zelf aangegeven dat het moest stoppen. ,,Het is leuk om rijk te zijn en je soms te verkleden als Batman, en ik moet toegeven dat ik er wel van genoot, maar het is in zekere zin ongezond.'' Dit weekend vertelde hij in zijn eerste interview in 25 jaar, in de Britse Daily Telegraph, over zijn lange historie van mentale problemen. ,,Krankzinnig is een groot woord, maar ik kon niet als een gewoon lid van de maatschappij functioneren. Er zaten duivels in me.''