Overall

De schaatsmannen en schaatsvrouwen zijn misschien wel de vertederendste sportwezens die ik ken. Wanneer de schaatscrack voor de microfoon over de concurrentie spreekt dan bedient hij/zij zich altijd van een voornaam. Gianni heeft het over Rintje, Rintje over Gianni. Annamarie heeft het over Anni, en Anni vindt alle dames geweldig. De internationale schaatsgemeenschap past in een caravan.

Jochem is in het nieuws. De `koning van Salt Lake City' rijdt geen deuk meer in een pakje boter. Via een skate-off poogde hij zich alsnog te plaatsen voor het WK allround nadat hij zich via een dramatisch verlopen NK had weten te misplaatsen voor het intussen allang voorbije EK. Jochem faalde.

Jochum is een olympisch troeteldier. En goud kan roesten. Dat begon al in Salt Lake City. Vanaf het middenterrein hoorde – en zag – ik hem met behulp van een gsm, via Marts tunnelvragen afgevuurd vanuit de verslaggeverscapsule hoog in de arena, zijn delight of being proclameren. Het was de blijdschap van een embryo: kan ik dit al?

Ach, Jochem in je supersonische Nike-huid. Voor de armetierige amateurschaatser die ik ben was je mijn voorbeeld. Er was daar in Salt Lake City een camera die je van achteren nam bij het uitkomen van de bocht. Dat perfecte vallen van het lichaam, dat plaatsen van de voet op die perfecte plaats waar ik al jaren naar zoek. Het middelpunt dat alweer naar een ander evenwicht overhelde. Ach naakte Jochem, teach me! Verzuchting na verzuchting verliet mijn kurken strot.

In Utrecht is een pleintje naar Jochem vernoemd. Er was een televisiecamera aanwezig bij het onthullen van het naambord. Als een brandblusser legde de camera een dikke laag poeder over Jochems talent. Jochem, de zachtaardige en de rechtschapene, genoot er van.

Ids maakte korte metten met Jochem tijdens de skate-off. Dus Ids gaat naar het WK in Gotenburg. Dat had ik niet verwacht. Ids, nog zo'n rechtschapene en zachtaardige, die zat toch in een dip? Die bereidde zich toch al voor op een terugkeer in het boerenbedrijf?

Ids voor de start van de skate-off in Heerenveen. Hij kijkt naar het plafond van de hal: zullen we vandaag nog regen krijgen? Ids beschouwt de ijsvloer: daar moet nodig wat kunstmest overheen. Als ik naar Ids kijk zie ik geen skin-suit maar een blauwe overall.

Ids heeft iets gehad met Anni. Daar stel ik me een platteland-idylle bij voor. Ik zie Ids en ik zie Anni en ik zie veel hooi. Ik zie Ids de onderste knopen van zijn overall losmaken.

Ik was er bang voor dat Anni Ids had vermoord.

Als Anni komt langsglijden in haar elastieken pak – hard van onder, zacht van boven – dan kijkt de rechtschapen schaatsliefhebber niet de andere kant op.

    • Peter Winnen