Oostenrijkse Dorfmeister wint wereldtitel Super G

De Oostenrijkse Michaela Dorfmeister heeft gisteren tijdens de wereldkampioenschappen alpine ski de wereldtitel bij het onderdeel Super-G veroverd. Dorfmeister was goed voor een tijd van 1.27,48. Na 2.118 meters was ze tweehonderdste van een seconde sneller dan de Amerikaanse Kirsten Clark. Het brons ging naar Jonna Mendes, eveneens een Amerikaanse.

Het was voor Dorfmeister (29) de tweede wereldtitel. In 2001 had ze het goud bij de afdaling behaald. ,,Dit is een onverwachte verrassing'', lachte Dorfmeister die na haar zege de sneeuw kuste. ,,Door deze overwinning is mijn wereldkampioenschap al na de eerste dag geslaagd en kan ik ontspannen toewerken naar de verdediging van mijn wereldtitel op de afdaling.''

De kleine skivedette uit Neusiedl behoorde in Sankt Moritz door haar matige prestaties dit seizoen in de strijd om de wereldbeker niet tot de favorieten. Slechts zelden kwam ze tot dusver in de buurt van de vorm die haar vijftien wereldbekerzeges in haar carrière opleverde. Vorig jaar won ze het klassement om de beker, een troostprijs nadat ze er bij de Winterspelen van Salt Lake City niet echt aan te pas was gekomen.

In Sankt Moritz wilde ze de Super-G, het openingsnummer van de vrouwen op het WK, gebruiken om te werken aan haar techniek. ,,Ik wilde lekker glijden, een goed gevoel krijgen, ritme opdoen.'' Daartoe trok ze voor de Super-G ruimere skischoenen aan. Schoenen die ze normaliter alleen op de reuzenslalom draagt. ,,Daarin kon ik met meer gevoel skiën, agressiever vooral.''

De truc was goed voor de wereldtitel. ,,Een beter moment voor een overwinning was er niet'', vond ze. ,,Mijn seizoen liep niet, ik was niet constant. Ik raakte wat gespannen omdat ik er maar niet in slaagde de verwachtingen na de winst van de wereldbeker in te lossen.'' Pieken wilde Dorfmeister in Sankt Moritz op de afdaling. ,,Daar lag eigenlijk mijn doel.''

De Oostenrijkse profiteerde in de Zwitserse sneeuw van het weer. Net als Clark en Mendes vloog ze naar beneden in de korte fase dat het windstil was op de Engiadina-piste. De favorieten hadden daarna allen last van zware rukwinden en eindigden in de achterhoede. Carole Montillet, leidster in het WB-klassement op de Super-G, werd 14de; Jana Kostelic, olympisch zilver op de Super-G in Salt Lake City, 19de; Hilde Gerg 20ste en olympisch kampioene Daniele Ceccarelli werd zelfs de baan uitgeblazen.