Onenigheid schuldeisers Getronics

Er is grote verdeeldheid ontstaan onder de schuldeisers van Getronics die onderhandelen over een afbetalingsregeling. De onenigheid brengt de reddingsoperatie van de automatiseerder in gevaar.

Het Nederlandse bedrijf met circa 25.000 werknemers zag een eerdere poging om obligatiehouders uit te kopen, stranden. Slechts een kwart van de schuldeisers stemde in met een afbetalingsvoorstel.

De Vereniging van Effectenbezitters, de motor achter een vorige week opgerichte commissie van obligatiehouders, is uit het gezamenlijke overleg met Getronics gestapt. De vereniging kan zich niet vinden in de eisen van sommige obligatiehouders. Die zouden te veel ten koste gaan van de aandeelhouders van Getronics. De belangenvereniging stelt dat ,,de oplossing die een deel van de obligatiehouders voorstaat, mogelijk niet beantwoordt aan de door de VEB nagestreefde evenwichtigheid''.

Directeur P. de Vries benadrukt dat hij al zaterdagochtend uit de informele commissie van obligatiehouders is gestapt. ,,Wij voelden dat de onderhandelingen met Getronics in een richting gingen waar wij niet de oplossing zouden zoeken.''

Naar één van de andere commissieleden, een bankier van de Goudse vermogensbeheerder Veer Palthe Voûte, loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek door het openbaar ministerie vanwege vermeende handel met voorkennis. Volgens een woordvoerder van de bank is het commissielid dat met Getronics onderhandelt op dit moment ,,op vakantie in India''. Het is onduidelijk wanneer hij terugkeert in Nederland.

De Vereniging van Effectenbezitters zegt niet op de hoogte te zijn van de verdenkingen tegen het commissielid van Veer Palthe Voûte en stelt dat het geen rol heeft gespeeld bij het verlaten van de commissie van obligatiehouders.

F. Faas, een ander lid van de obligatiehouderscommissie, maakt zich zorgen over de opstelling van vooral buitenlandse obligatiehouders. ,,Ik vind het jammer als we Angelsaksische toestanden krijgen waarbij er tussen de schuldeisers en het bedrijf een vijandige sfeer ontstaat.''

De vrees neemt toe dat vooral hedge funds zich keihard opstellen tegenover het in problemen verkerende bedrijf. Een onbekend aantal van dit type beleggers heeft de afgelopen maanden de verhandelbare leningen van Getronics tegen forse korting op de markt gekocht.