Nog geen ama's naar Deelen

De komst van minderjarige, alleenstaande asielzoekers (ama's) naar het voormalige militaire complex in Deelen bij Arnhem is uitgesteld.

De ama's zouden daar vanaf februari op eenzelfde campus als in Vught verblijven. Volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zijn er op dit moment te weinig jonge asielzoekers in Nederland. Het aantal ama's dat naar Nederland komt, is vorig jaar met bijna 4.000 afgenomen. Het COA verwacht dat de eerste bewoners in maart in Deelen zullen arriveren.

In Deelen kunnen 180 ama's vanaf vijftien jaar terecht. Vught, de eerste campus voor jonge asielzoekers, heeft plaats voor 360 kinderen. De minderjarige asielzoekers wonen daar onder een streng regime, dat is afgekeken van de Glenn Millsschool voor jeugdige criminelen in Wezep. Het is de bedoeling dat de kinderen worden voorbereid op terugkeer naar hun eigen land en niet integreren in de Nederlandse samenleving. Hun dagen verlopen volgens een strak gepland rooster. Het strenge regime in Vught heeft tot de nodige problemen geleid. In de eerste periode gingen veel asielzoekertjes er vandoor. Gisteren werd bekend dat de directie van de campus is vervangen. De jonge asielzoekers kregen na een protestbijeenkomst in Den Haag toestemming om een bewonersraad te vormen die problemen met de nieuwe directie kan bespreken.