Krajicek wordt nooit een Davis-Cupheld

Richard Krajicek heeft zich gisteren geblesseerd teruggetrokken uit het Nederlandse Davis-Cupteam, dat vanaf vrijdag in Arnhem tegen Zwitserland uitkomt. Martin Verkerk is zijn vervanger.

Richard Krajicek en de Davis Cup is nooit een gelukkige combinatie geweest en zal het hoogstwaarschijnlijk ook niet meer worden. De 31-jarige tennisser had op het einde van zijn loopbaan nog één keer voor zijn land willen schitteren, maar een fysiek ongemak houdt hem voor de komende ontmoeting tegen Zwitserland van de baan. De blessure aan zijn elleboog, die hem eerder meer dan anderhalf jaar aan de kant hield, speelt onverwacht weer op. Voorlopig is een week absolute rust het beste remedie, volgens de Rotterdamse orthopeed Rien Heijboer.

Waar Krajicek in het verleden (in 1999 uit tegen Ecuador) niet de mentale kracht kon opbrengen voor de landenploeg uit te komen, staan verschillende kwetsuren hem nu al drie jaar achtereen in de weg om voor Nederland te spelen. Sinds Tjerk Bogtstra in februari 2001 captain werd van de Nederlandse Davis-Cupploeg, ging er geen ontmoeting voorbij of er werd gespeculeerd over de deelname van Krajicek. Bogtstra liet steeds maar weer blijken dat hij voor een fitte sterspeler altijd een plaats in de landenploeg zou vrijmaken. Keer op keer werd echter duidelijk dat deelname van de blessuregevoelige Krajicek ijdele hoop was.

In de aanloop naar het duel met Zwitserland leek het er dan toch van te gaan komen. Krajicek had na zijn kansloze nederlaag op de Australian Open tegen de latere finalist Rainer Schüttler weliswaar een mentale dreun opgelopen, fysiek had hij nauwelijks grote klachten. Coach Bogtstra trok de twijfelende Krajicek over de streep. De Wimbledonkampioen van 1996 zat voor het eerst in zijn selectie.

Het indoortoernooi van Milaan was voor Krajicek de laatste serieuze test in de voorbereiding naar de landenwedstrijd in het Arnhemse Gelredome. In de eerste ronde won Krajicek vorige week zonder problemen van de Rus Nikolai Davidenko, maar in de tweede ronde ging het mis tegen Radek Stepanek. Krajicek moest tot op de bodem gaan om de taaie Tsjech op de knieën te dwingen. Na een bloedstollende, met 15-13 gewonnen tiebreak in de derde set kon Krajicek de hand schudden van zijn opponent. Na de partij bleek dat de voormalige nummer vier van de wereld meer verloren had dan gewonnen. Opnieuw voelde hij pijn in zijn rechterelleboog. Een gevoel dat hij tijdens een revalidatie van ruim anderhalf jaar maar al te goed had leren kennen.

Krajicek trok zich afgelopen donderdag in Milaan onmiddellijk terug uit het dubbelspel met Martin Verkerk. Een dag later besloot hij, tegen beter weten in, toch aan te treden in de kwartfinale van het enkelspel tegen de Fin Jarkko Nieminen. Het werd een dubbele nederlaag voor de geboren Rotterdammer die slechts op zeventig procent van zijn kunnen had kunnen serveren. Ondertussen had Bogtstra aan Verkerk laten weten, dat die zich als reserve bij het Davis-Cupteam mocht voegen. De captain nam dat besluit overigens toen nog niet met het idee dat Verkerk daadwerkelijk zijn opwachting zou moeten maken tegen de Zwitsers.

Gedesillusioneerd reisde Krajicek uit Italië terug naar Nederland, in de wetenschap dat zijn lichaam hem wederom in de steek had gelaten. De tennisser wist voor zichzelf eigenlijk al dat een optreden tegen Zwitserland niet in het verschiet lag, maar hij liet het eindoordeel gisteren over aan Heijboer. Die bevestigde waar Krajicek en Bogtstra voor vreesden. Op dit moment kan de lange tennisser geen vijf sets zonder pijn spelen. Verkerk krijgt zijn plaats in de ploeg toebedeeld.

Opnieuw kon Krajicek een streep halen door zijn ambities die hij koesterde met de Davis-Cupploeg. Zijn laatste optreden in de landenploeg dateert alweer uit de zomer van 2000, toen hij zijn opwachting maakte in een promotie-degradatiewedstrijd in het verre Oezbekistan. De laatste keer dat het Nederlandse publiek Krajicek in eigen huis aan het werk kon zien was in 1996, toen het team van Nieuw-Zeeland op bezoek kwam in Haarlem.

In totaal kwam De Kraai negen keer uit voor het Davis-Cupteam. Zijn deelname was voor Nederland nooit een garantie voor succes. Van de veertien enkelspelen verloor hij er acht. De kans is bijna vervlogen dat `de kopman van de gouden generatie' een positieve eindbalans behaalt. Krajicek moet leren leven met het feit dat hij nooit een Davis-Cupheld zal zijn.

    • Koen Greven