Kinderen eisen een speelgoed-wc

Speelgoedfabrikant Lego durft op de vakbeurs in Neurenberg weer materiaal aan te bieden waar kinderen iets mee kunnen maken wat niemand eerder bedacht.

Spaceshuttles zijn op hun retour in de speelgoedbranche. Op de Internationale Speelgoedbeurs in Neurenberg moest men er naar zoeken. Een Japanse fabrikant van plastic bouwsystemen toonde een shuttle, opgebouwd uit kleine modules. Hij liet hem wiebelen aan de draadje. Een Griekse koopman in modelspeelgoed had Discovery's in maten en soorten en stond er bij te glunderen. Of er nu nog wel veel vraag naar is? De Griek begreep de vraag niet. Toen de speelgoedbeurs vorige week begon, was het ruimtevaartuig nog niet verongelukt. Niet elke zakenman op reis houdt onderweg het nieuws bij.

Is het aanbod op zo'n speelgoedbeurs, vandaag laatste dag, een afspiegeling van wat de echte mensenwereld doet en droomt? Het lijkt er meestal helemaal niet op. Maar neem dan deze wereldprimeur van Playmobil. Het mobiele chemische toilet. Overal waar gebouwd wordt ziet men ze staan. Hoge vierkante huisjes met een deur. De arbowet wil het en niet alleen op bouwplaatsen zijn ze verplicht. Ook als in een natuurgebied een greppel wordt gegraven of een zandverstuiving aangelegd, komt er eerst een polyester toilethuisje en dan pas werkvolk.

Maar als speelgoed? ,,U moest eens weten hoeveel brieven en mails we krijgen van kinderen over dit soort dingen'', zegt een woordvoerster van Playmobil. Het begon met plastic poppenhuizen van Playmobil. Zonder toiletpotjes. Kinderen missen zulke dingen. Ze horen er bij en ze vragen er de speelgoedfabrikant om. Playmobil presenteert een nieuwe lijn bouwspeelgoed, van bouwkraan tot kruiwagentje. En jongetjes willen ook toiletjes.

Men zou de serie bouwspeelgoed niet durven aanbieden zonder de voorzieningen die kinderen daarbij noodzakelijk vinden. ,,We hadden al eerder een klein blauw toilethuisje, maar deze is echt zoals u ze op de bouw ziet.'' Voor de opzichter is er zelfs een ingerichte container met bureau, computer, koffiezetapparaat en een wc-pot zonder deurtje er voor.

Lego bevestigt het. Kinderen weten speelgoedfabrikanten te bereiken en vragen om andere producten. Of hun ouders. Maar Lego krijgt heel andere brieven. Het is Lego een paar jaar slecht gegaan, een reorganisatie was noodzakelijk. Die heeft geholpen, de onderneming maakte vorig jaar weer winst. En durft weer terug naar waar Lego groot mee geworden is, steentjes waarmee eindeloos gebouwd kon worden. Dat is wat veel mensen van Lego terugverlangen, zegt een woordvoerder op de speelgoedbeurs.

Het gaat dan niet meer alleen om de noppenblokjes, maar om elementjes, niet eens zo heel veel verschillende, waarmee kinderen kunnen bouwen en construeren. Lego lanceert dit jaar weer eens echt Lego en is daarmee een van de heel weinige speelgoedfabrikanten in de wereld die kinderen materiaal aanbieden waarmee ze zelf iets kunnen maken wat niemand eerder bedacht.

En alles kan bewegen. Veel elektrisch, er is een hele range elektromotortjes gemaakt en ook digitale technieken zitten in de duurdere bouwpaketten. Maar toch durft Lego ook nog eens het opwindmotortje opnieuw uit te vinden. Aan het motortje dat er uitziet als het vertrouwde Lego noppenblok, kunnen asjes en wieltjes worden vastgezet. [Vervolg SPEELGOED: pagina 16]

SPEELGOED

Een pop met chip

[Vervolg van pagina 13] Met maar een handvol steentjes kan er een `robotje' mee gebouwd worden dat in een kop koffie roeren kan. En niet dat doodgewone roeren, het is een elegante roeibeweging vanuit een plastic polsje.

De elementjes van Lego zijn het blokje ontstegen, maar het principe is helemaal terug, alles past en alles kan. ,,Het is ons kernproduct'', zegt een Legowoordvoerder, ,,dat hebben we nu goed begrepen, kinderen en hun ouders willen het zelf doen, we moeten het niet voorkauwen.''

Mattel, het huis van Barbie, blijft daar heel anders over denken. Nieuw op de speelgoedbeurs: een plaspop van Mattel. Maar wat is daar dan nieuw aan? ,,U moet er van boven water ingieten, dan loopt dat naar beneden en gaat het kind huilen. Dan weet u, o het heeft een natte luier.'' Net echt.

Maar het haalt het niet bij een meisjespop uit Hongkong die kan klokkijken. ,,Eerste pop ter wereld met echte ogen.'' Houdt haar een tekening van een klok voor en vraag haar hoe laat het is. Ze weet het. Een tekening van een hondje? Weet ze ook. ,,A dog'', zegt ze. Haar buik spreekt voorlopig alleen Engels. Op haar truitje zit een broche en in dat broche is een cameraatje verstopt. Een chipje in haar ingewandjes kan een paar beelden herkennen en draait bij het beeld het juiste stukje geluid. Maar de tekening van de klok moet wel die uit de doos van de pop zijn. Tien over twaalf. Die tijd herkent ze. De tijd moet nog even stil blijven staan.

    • Wouter Klootwijk