IAEA beraadt zich over Noord-Korea

Het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) zal volgende week een speciale vergadering houden over de crisis rond Noord-Korea. De organisatie kan besluiten de zaak door te verwijzen naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De Verenigde Staten zouden intussen klaar staan om extra troepen richting Korea te sturen. Dit meldden anonieme bronnen gisteren in Washington. Amerikaanse media spreken over het sturen van extra vliegtuigen en een vliegdekschip naar het westelijk deel van de Stille Oceaan. Het Amerikaanse ministerie van Defensie weigert deze berichten echter te bevestigen. Een woordvoerder noemde het schuiven met troepen een vanzelfsprekende zaak en voegde er aan toe dat de VS voor Noord-Korea ,,op zoek blijven naar een vreedzame ontwikkeling''.

Afgelopen weekeinde zeiden Amerikaanse bronnen dat Noord-Korea mogelijk een begin heeft gemaakt met het transporteren van gebruikte brandstofstaven waaruit plutonium kan worden gewonnen. Dit zou te zien zijn op Amerikaanse spionagefoto's van de nucleaire installaties rond Yongbyon, maar ook hiervan ontbreekt een officiële bevestiging.

Noord-Korea heeft kwaad gereageerd op de diverse berichten. Het is ,,dom'' om te vertrouwen op de VN, stelde de krant Rodong Sinmun zondag, zoals ,,wordt aangetoond door de VN-resolutie aangaande de wapeninspecties in Irak''. Noord-Korea meent dat de huidige crisis alleen kan worden opgelost door directe onderhandelingen met de VS en eist van de Amerikanen een garantie dat het land niet zal worden aangevallen. In een reactie op berichten dat de VS meer troepen richting Korea sturen stelt de Noord-Koreaanse radio vandaag dat de Amerikanen ,,ons trachten dood te drukken''.

Mohamed ElBaradei, hoofd van het IAEA, zei gisteren dat hij ,,alle mogelijkheden heeft uitgeput om Noord-Korea in het gareel te brengen''. ElBaradei zei ,,ervan uit te gaan'' dat het bestuur van het IAEA deze conclusie zal bevestigen. Dat zou betekenen dat het agentschap de zaak doorverwijst naar de Veiligheidsraad, die zou kunnen besluiten tot strafmaatregelen tegen Noord-Korea. Eind vorig jaar zette Noord-Korea inspecteurs van het IAEA het land uit die toezicht hielden op naleving van de bevriezing van de reactor in Yongbyon en verklaarde zich niet langer gebonden te achten aan het nucleaire non-proliferatieverdrag.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan deed gisteren een oproep voor extra fondsen om een ,,grootschalige humanitaire crisis'' in Noord-Korea te voorkomen en om betere voorwaarden te creëren voor oplossing van de crisis.

Sinds 1995 lijden de Noord-Koreanen honger wegens een mislukt landbouwbeleid en slecht weer. Maar de animo om hulp te geven is danig ingezakt bij de grootste donoren, zoals Zuid-Korea, Japan en de VS.