Hongaarse farmaceut verrast markt

Het Hongaarse farmaceutische bedrijf Gedeon Richter heeft gisteren verrassend goede jaarcijfers gepresenteerd. De verkoop van farmaceutische middelen steeg in 2002 met ruim 25 procent tot 388 miljoen dollar (361 miljoen euro). De nettowinst na belastingen steeg met 27,5 procent naar 110 miljoen dollar. Het aandeel won gisteren op de beurs van Boedapest 4,4 procent.

Vooral in gynaecologische middelen was het Hongaarse bedrijf erg sterk, de verkoop daarvan verdubbelde. Gedeon Richter exporteert naar de Verenigde Staten, West- en Midden-Europa en het gebied van de voormalige Sovjet-Unie. Op de thuismarkt heeft het bedrijf een leidende positie.

Analist Vladímira Urbanková van Erste Bank noemt het resultaat van Gedeon Richter beter dan verwacht. Het bedrijf is volgens haar stabiel en sterk en is goed omgegaan met de dure Hongaarse forint. Veel Hongaarse bedrijven hebben de afgelopen maanden hun export zien dalen ten gevolge van de duurdere forint.

Gedeon Richter is een van de grootste farmaceutische bedrijven in Midden-Europa en produceert ongeveer honderd verschillende medicijnen. Het bedrijf werd midden jaren negentig geprivatiseerd en opereert als enige Hongaarse farmaceut zonder strategische investeringen uit het buitenland.