Homeopathie omzeilt registratie pillen

Ongeregistreerde homeopatische geneesmiddelen zijn ook na de invoering van de registratieregeling makkelijk in apotheken en drogisterijen te verkrijgen. Fabrikanten maken gebruik van mazen in de wet, stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een vandaag gepubliceerd rapport.

Sinds 1 januari vorig jaar moeten fabrikanten homeopathische geneesmiddelen registreren. Alleen geregistreerde producten mogen nog in de handel worden gebracht. Leveranciers ontwijken de wet door ongeregistreerde homeopathische geneesmiddelen uit de handel te nemen en te vervangen door een gelijknamig product, dat valt onder de Warenwet. De samenstelling en bereidingswijze zijn dan ongewijzigd, maar van de verpakking zijn verwijzingen naar homeopathie of geneesmiddelen verwijderd. Soms zijn de wijzigingen op de verpakkingen bijvoorbeeld aangebracht door middel van kleine stickers of viltstiftstrepen over de woorden `homeopathisch geneesmiddel' heen.

Een klein aantal buitenlandse fabrikanten laat producten aan Nederlandse patiënten afleveren door apotheken in Duitsland en België. Ook kunnen buitenlandse fabrikanten toestemming vragen een middel te mogen invoeren, als dat in een ander EU-land wel is geregistreerd. Als vierde en laatste omzeiling van de registratiewet signaleert de inspectie bedrijven die hun assortiment bij een apotheek hebben ondergebracht. De apotheek maakt de producten als eigen bereiding af en levert ze als zodanig af.

Apothekers en drogisterijen maken volgens de inspectie geen haast met het verversen van hun verkoopbare voorraden. Over enkele maanden willen de inspecteurs opnieuw bezoeken afleggen. De bezochte groothandels hebben hun assortiment volgens de inspectie wel aangepast. De inspectie heeft voor het onderzoek 44 fabrikanten, 4 groothandels, 7 apotheken en 5 drogisten bezocht.