Hiddink gaat meer voor Philips doen

Even leek het deze zomer of Philips een nieuwe topman had aangetrokken. Bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee van het elektronicaconcern poseerde uitgebreid met voetbaltrainer Guus Hiddink. Die had net een contract getekend met PSV, maar zeker ook met hoofdsponsor Philips.

Toch heeft niemand de succesvolle WK-coach tot nog toe met een Philishave in zijn handen zien staan. De enige keer dat Hiddink in een advertentie verscheen, was het voor Samsung, een Koreaanse concurrent van Philips.

,,We hebben als Philips een pas op de plaats gemaakt'', zegt een woordvoerder van het concern. ,,Wij vonden dat hij eerst de gelegenheid moest krijgen zich volledig op de competitie te richten. Dat was nog meer het geval, toen PSV door in de Champions League een stroeve start kende.''

Philips kan het niet waarderen als Hiddink opnieuw voor concurrenten in Nederland adverteert. ,,We hebben laten weten dat zo'n verbinding met Samsung niet fijn voor ons zou zijn. Hij heeft daar rekening mee gehouden.'' Is de trainer van PSV door de hoofdsponsor onder druk gezet? ,,Elf spelers met Philips op de borst en een trainer die een band heeft met Samsung, zoiets kan je natuurlijk niet maken'', antwoordt de woordvoerder.

Volgens Hiddink is van druk van Philips geen sprake geweest. ,,De sector waarin ik iets doe met Samsung [creditcard-reclame in Zuid-Korea] heeft geen raakvlakken met Philips. Dat heb ik ook in mijn contract laten vastleggen'', zegt de coach desgevraagd.

Volgens PSV-voorzitter Van Raaij is het logisch dat doorlopende contracten in Zuid-Korea van Hiddink worden gerespecteerd. Dat Philips niet blij was met een Samsung-advertentie in Nederlandse kranten, is inmiddels uitgesproken. ,,Een conflict is ontstaan toen zo'n advertentie `misbruikt' was. Dat was daarna direct afgelopen'', reageert Van Raaij.

Hiddink en Philips hebben nu afgesproken dat de PSV-trainer aan het eind van het seizoen reclame voor het concern gaat maken. ,,Dan gaat PSV op bezoek in China en Zuid-Korea. In Europa hebben we geen plannen, maar op basis van zijn contract kunnen we hem ook hier inzetten'', zegt de woordvoerder van het concern.