Friesinger is afwezig bij WK allround

Anni Friesinger kan haar wereldtitel allround komend weekeinde in Gotenburg niet verdedigen. De Duitse schaatsster heeft zich afgemeld wegens een virusinfectie.

,,Dit is een enorme teleurstelling voor mij. Ik had zo graag voor de derde keer wereldkampioene willen worden'', zei de Duitse topfavoriete die zich zwak voelt en als gevolg daarvan aan bed is gekluisterd. Friesinger wordt in Gotenburg vervangen door Lucille Opitz, een 25-jarige schaatsster uit Berlijn die haar tweede wereldkampioenschap allround rijdt.

Ook bij de mannen ontbreekt de regerend wereldkampioen; Jochem Uytdehaage slaagde er niet in om zich te plaatsen.

Friesinger kreeg vorige week last van een maag- en darminfectie, door een virus dat vooral in haar woonplaats Inzell onder kinderen heerst. Ze verloor kilo's gewicht. Trainen was onmogelijk. ,,Ik ga me nu voorbereiden op de WK afstanden, in maart in Berlijn. Het heeft geen zin iets te forceren'', reageerde Friesinger teleurgesteld.

De 26-jarige Zuid-Duitse werd de afgelopen twee jaar al wereldkampioene, in 2001 op de buitenbaan in Boedapest en vorig jaar in het Thialf-stadion in Heerenveen.

Friesinger is dit postolympische seizoen wat aan het kwakkelen. Na afloop van het olympische seizoen dat ze in Salt Lake City bekroonde met goud op de 1.500 meter, onderging ze na een chronische ontsteking van een pees in de knieschijf een knie-operatie. In november moest ze zich afmelden voor de Duitse afstandskampioenschappen en de eerste wereldbekerwedstrijd in Hamar. Ook toen had ze last van een infectie. In januari leek alles weer in orde, toen ze in Heerenveen met groot machtsvertoon de Europese allroundtitel veroverde. Ook in 2000 en 2002 werd ze Europees kampioene.

,,Ze is de laatste dagen nauwelijks hersteld'', zei trainer Markus Eicher. ,,Ik schrok van haar. Ze zag er witjes uit. De infectie heeft haar enorm verzwakt. In deze toestand zou ze misschien vierde of vijfde kunnen worden. Dat is geen optie, haar gezondheid zou er te veel van te lijden hebben. Het is onverantwoord om deel te nemen.''

Grootste kanshebbers om Friesinger als wereldkampioene op te volgen zijn haar landgenote Claudia Pechtstein en Cindy Klassen, de Canadese allroundster die tweeënhalve week geleden verrassend tweede werd bij de WK sprint in Calgary. Voor Friesinger, die in Zweden voor de achtste keer aan het WK allround zou deelnemen, is Klassen nu favoriet, als ,,de allroundster van de toekomst''.