EU wil fiscaal voordeel aanpakken

Eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) wil de fiscaal gunstige concernfinancieringsregeling voor in Nederland gevestigde firma's alsnog aanpakken. Volgens hem gaat het om een ,,prototype van een onaanvaardbare regeling'' wegens schadelijke belastingconcurrentie. Hij zei dit vanmorgen op een bijeenkomst met Nederlandse journalisten.

Vorige maand besloten EU-bewindslieden van Financiën unaniem de concernfinancieringsregeling en enkele regelingen van andere lidstaten tot eind 2010 toe te staan. Dit is onderdeel van een `pakket' met verder een akkoord over belasting op spaargeld. Staatssecretaris Van Eyck (LPF) was toen ,,dolblij'' dat zekerheid werd geboden. Ahold verhuisde eerder al z'n financieringsfirma. Volgens de regeling mogen firma's een groot deel van de winst gebruiken voor financiering van dochterbedrijven en hoeven ze daar dan geen belasting over te betalen.

Bolkestein wilde vanmorgen niet zeggen in hoeverre hij de concernfinancieringsregeling wil aantasten. Hij gaf aan overleg te plegen met Commissaris Monti (Mededinging). ,,Wacht u rustig af'', zei hij. Monti zou er volgens hem wel van afzien de regeling als ontoelaatbare staatssteun aan te pakken. EU-ministers kunnen overigens met unanimiteit een Commissie-besluit `overrulen'. Staatssecretaris Van Eyck (LPF) zinspeelde hier al op.

Bolkestein gaf ook aan dat hij naar nieuwe coalities moet zoeken om voldoende steun te krijgen voor de belangrijke overnamerichtlijn, die overnames in de EU wil vergemakkelijken en zo de efficiency wil opvoeren. Groot-Brittannië steunt plotseling tegen de zin van Bolkestein de Duitse wens ook het meervoudig stemrecht van minderheidsaandeelhouders aan te pakken. Frankrijk en Scandinavië (waar de familie Wallenberg bedrijven controleert) kennen zo'n beschermingsconstructie en willen deze dan ook handhaven.

    • Hans Buddingh'