Debbaut directeur bij Tate Londen

Directeur Jan Debbaut (53) verlaat in september geheel onverwacht het vernieuwde Stedelijk Van Abbemuseum in Eindhoven. Debbaut vertrekt naar Londen waar hij aan de slag gaat als directeur collecties van de vier beroemde Tate-musea in Engeland.

De overstap van Debbaut is gisteren in Londen bekendgemaakt door sir Nicholas Serota, de algemeen directeur van de Tate-musea in de Engelse hoofdstad. Volgens woordvoerder Anja Frieling van het Van Abbemuseum zal Debbaut bij zijn nieuwe werkgever, die beschikt over een collectie van 30.000 kunstwerken, verantwoordelijk worden voor ,,alle aankopen, het beheer en de research''.

De woordvoerder van het Van Abbemuseum zegt dat Debbaut intussen heeft gemeld ,,al eerder'' voor de functie in Engeland te zijn gevraagd. Toen heeft hij echter afwijzend gereageerd. Hij kreeg een nieuw aanbod na de heropening van het Van Abbemuseum vorige maand.

De woordvoerder vertelt dat de medewerkers in Eindhoven zijn vertrek ,,zeer betreuren''. ,,We zullen hem missen, maar zo'n prachtige kans kan hij niet voorbij laten gaan. Hij gaat iets eervols doen, iets spannends op wereldniveau.'' De Tate-musea behoren tot de wereldtop van de musea voor moderne kunst.

Debbaut heeft volgens de woordvoerder van het Van Abbemuseum laten weten dat het ,,goed was dat ik weer eens wat anders ga doen''. ,,Wij zijn bijzonder verrast zijn door zijn naderende afscheid. Maar Debbaut heeft gezegd dat zijn klus er hier in Eindhoven na de verbouwing op zit, daar leggen we ons bij neer.''

De in het Belgische Temme geboren Jan Debbaut werd in 1989 directeur van het Stedelijk Van Abbemuseum.

    • Guido de Vries