Controle van thuiswerk leraar hoeft niet

Het Stedelijk Lyceum in Enschede kan niet verplicht worden om de uren te registreren die leerkrachten thuis aan hun werk besteden.

De middelbare school is door het Arnhemse gerechtshof in het gelijk gesteld, nadat de politierechter in Almelo de school eerder een voorwaardelijke boete van 1.000 euro had opgelegd voor het overtreden van de Arbeidstijdenwet. Deze wet schrijft een minimum aantal van 11 rusturen tussen twee werkdagen vooren verbiedt het werken op zondag.

Volgens het Stedelijk Lyceum is het onwerkbaar en betuttelend om de uren te controleren die de leraren thuis besteden aan het voorbereiden of nakijken van lesmateriaal.

Meer scholen in Nederland hebben van de politierechter een boete opgelegd gekregen voor niet bijhouden van een goede urenregistratie. Directeur H. Reiber van het Stedelijk Lyceum hoopt dat na de uitspraak van het gerechtshof de Arbeidstijdenwet voor het onderwijs wordt aangepast.

Het ministerie van Onderwijs kon vanmorgen nog niet op de uitspraak van het Arnhemse gerechtshof reageren.