`Brave cd-koper is dupe beveiliging'

Dure dvd-en cd-spelers spelen geen cd's af. Oorzaak: kopieerbeveiliging. De fabrikanten morren: ,,Wij worden erop aangekeken''.

Pieter Oonk (28) is één van de vele consumenten die klagen over kopieerbeveiliging op cd`s. Hij gebruikt zijn dvd-speler als cd-speler. Sinds enkele maanden weigert het apparaat bij sommige cd's dienst. De Consumentenbond vertelde hem dat het komt door de kopieerbeveiliging. ,,Vrijwel alle cd's die ik de laatste tijd kocht geven problemen'', zegt Oonk.

De platenbranche erkent het probleem, maar zegt weinig keus te hebben. Bijna alle muziek wordt tegenwoordig gekopieerd en op internet gezet. De branche wijst op verontrustende cijfers die vandaag bekend werden – de cd-verkoop is met 11 procent gekelderd. Vorige maand concludeerde het Amerikaanse bureau Forrester dat één op de zeven Europeanen muziek van internet haalt en ongeveer de helft van hen daardoor minder cd's koopt. Om die ontwikkelingen dwars te zitten, voorzien bijna alle grote platenmaatschappijen hun cd's tegenwoordig van kopieerbeveiliging. ,,Wij willen onszelf beschermen'', zegt Paul Solleveld, de directeur van de brancheorganisatie NVPI.

Het beveiligingssysteem dat Oonk problemen bezorgt wordt gemaakt door het softwarebedrijf Cactus en toegepast op cd's van onder andere platenmaatschappij Emi. Het geeft vooral problemen bij cd-rom spelers. En veel dvd-spelers en cd-spelers uit het hogere marktsegment bevatten cd-rom spelers. Die kunnen MP3 bestanden aflezen – muziekbestanden afkomstig uit een computer of van internet. Het gevolg is dat juist deze duurdere dvd- en cd-spelers veel beveiligde cd's niet kunnen afspelen.

De Consumentenbond heeft weinig positiefs te zeggen over de beveiligingssystemen. Degenen die op grote schaal illegaal kopiëren, omzeilen de beveiliging wel, zegt de bond. Er zijn programma's in omloop waarmee je dat kunt doen. ,,Nu is alleen de brave consument de dupe'', zegt een woordvoerder.

De bond krijgt dagelijks wel een paar klachten binnen over haperende cd-spelers. Hij vindt anti-kopieerbeveiliging ,,een schoffering'' van de consument en pleit dan ook voor een wetswijzing die ,,het recht van de consument op een paar thuiskopieën garandeert''.

Elektronicafabrikanten zien zich gedwongen hun apparatuur aan te passen om klanten tevreden te stellen. ,,Klanten brengen hun cd-speler terug naar de winkel en wij worden erop aangekeken'', zegt een verkoopdirecteur van fabrikant Denon. ,,De platenbranche is in feite onzichtbaar''. De aanpassingen in software en apparaten kosten de fabrikanten ,,een aanzienlijk bedrag''. Hoeveel hebben ze nog niet berekend.

Volgens de fabrikanten was het probleem door een betere communicatie met de platenbranche voorkomen. ,,Wij hadden ze kunnen voorspellen dat dit systeem tot problemen leidt. Maar grondig onderzoek kost ze waarschijnlijk te veel'', zegt een woordvoerder van Marantz.

De platenbrancheorganisatie NVPI ontkent dat de huidige kopieerbeveiliging zomaar op de markt is gedumpt. De ontwerpers van het systeem hebben het volgens een woordvoerder van NVPI op alle mogelijke cd-spelers getest, maar ,,er glipt wel eens wat doorheen''. De apparaten waar nu problemen mee zijn waren volgens haar toen nog niet op de markt. ,,Nog meer reden om contact met ons te zoeken'', schampert een woordvoerder van fabrikant Denon.

Ondertussen beloven twee fabrikanten, Microsoft en Real, binnen een paar maanden een feilloos anti-kopieersysteem op de markt te brengen. Een woordvoerder van de NVPI bevestigt ook dat het probleem ,,binnen enkele maanden'' voorbij is. Die ontwikkeling juicht de Consumentenbond toe, al betreurt hij de problemen die eraan vooraf gingen. De woordvoerder vindt dat er onnodig is geëxperimenteerd met systemen die nog maar half ontwikkeld waren. Hij wijst op de VS, waar de platenindustrie terughoudend is met het toepassen van kopieerbeveiliging. ,,Daar hadden ze met dit soort gedrag allang een schadeclaim aan hun broek gehad.'' Pieter Oonk zegt geen cd's met kopieerbeveiliging te kopen. ,,Voorlopig.''

    • Jorrit Dullaart