Beurs omlaag door verzekeraars

De grote winnaars van gisteren, waren vanmorgen de grote verliezers op het Damrak. De financiële waarden stonden over de hele breedte op verlies. Grootste verliezer tegen het middaguur was bankverzekeraar ING, die bijna 5 procent lager noteerde.

Op Beursplein 5 was de stemming vanmorgen somber, waarbij vooral de financials de boventoon voerden. Zij profiteerden gisteren nog van nieuws uit Groot-Brittannië, waar de toezichthouder op de financiële sector maatregelen gaat nemen om verzekeraars meer lucht te geven bij het opvijzelen van hun solvabiliteitsposities, waardoor gedwongen verkoop van aandelen mogelijk minder urgent wordt. Inmiddels blijkt dat die vlieger niet op zal gaan voor de Nederlandse branchegenoten, zo heeft de Pensioen- en Verzekeringskamer al laten weten. Beleggers reageerden teleurgesteld. Aegon noteerde vanmorgen ruim 3,8 procent lager en Fortis stond op een verlies van 4,2 procent.

ABN Amro stond ook onder druk, mede als gevolg van berichtgeving uit Duitsland. De Duitse Commerzbank komt naar verwachting met een groter verlies over 2002 dan verwacht, zo hebben ingewijden tegenover het persbureau Reuters laten weten. ABN Amro moest vanmorgen ruim 3,2 procent inleveren. Effectenhuis Van der Moolen stond op een verlies van ruim 4,6 procent.

De AEX-index moest de winst van gisteren vanmorgen vrijwel geheel weer inleveren en noteerde 2,7 procent lager op ruim 290 punten. Amsterdam volgde daarmee de Europese trend. Ook de beurs in Frankfurt verloor flink terrein met een verlies van 2,1 procent. In Londen was de toonaangevende FTSE-index 0,9 procent lager en in Parijs stond de CAC-index op een verlies van 1,9 procent.

Op de beurs in Londen was Abbey National aanvankelijk de winnaar met een koersstijging van 1,65 procent. Deze bank liet eerder op de ochtend weten haar financieringsmaatschappij First National te verkopen aan het Amerikaanse General Electric. De opbrengst is bedoeld voor de verbetering van de financiële positie. De koppositie in de Britse index werd later overgenomen door verzekeraar Royal Sun (plus 2,4 procent).

In Parijs viel Alcatel op. Het bedrijf noteerde een koersdaling van 6,5 procent nadat het een tegenvallend resultaat en vrij sombere vooruitzichten had bekendgemaakt.