Astronauten herdacht

De zeven omgekomen astronauten worden vandaag tijdens een openluchtbijeenkomst in het Johnson Space Center in Houston in aanwezigheid van president Bush herdacht. Ook de Nederlandse astronaut André Kuiper, die komend najaar per Russische Sojoez naar het internationale ruimtestation zou vertrekken, zal de plechtigheid bijwonen.

Gisteren zei Bush dat de ramp met de Columbia de Verenigde Staten er niet toe zou verleiden de verkenning van de ruimte door de mens op te geven. ,,De zeven dappere mannen en vrouwen aan boord van de Columbia zullen in onze herinnering voortleven om hun prestaties, hun heldendom en om hun gevoel van verwondering'', aldus Bush. ,,En in ons verdriet om het verlies van deze astronauten is tegelijk het besef aanwezig dat de zaak waarvoor ze stierven niet ophoudt. Amerika's reis naar de ruimte gaat door.''

Ook de familieleden van de slachtoffers ventileerden die gedachte. ,,Columbia's missie [...] was een groot succes'', aldus een gezamenlijke verklaring, ,,slechts enkele minuten voor het einde afgekapt – en toch staat hij voor eeuwig in ons geheugen gegrift. Hoewel ons verdriet groot is, net als eerder bij de families van de Apollo 1 en de Challenger, moet de gedurfde verkenning van de ruimte doorgaan.''