Anti-drugs campagne in Thailand

Bij een grote antidrugscampagne in Thailand zijn de afgelopen dagen zeker 23 dealers en leden van rivaliserende drugsbenden gedood.

De Thaise politie arresteerde vanaf zaterdag zeker 2.500 mensen op verdenking van drugsbezit of -handel. Daarbij schoten veiligheidstroepen volgens een regeringswoordvoerder zeker vier gewapende bendeleden dood. De negentien overige slachtoffers waren bendeleden die tijdens de politieactie elkaar onder vuur zouden hebben genomen.

De landelijke campagne maakt deel uit van een omvangrijke antinarcoticaoperatie die door de Thaise premier Thaksin Shinawatra is geïnitieerd. Thaksin deed voor zijn aantreden twee jaar geleden de verkiezingsbelofte voorgoed te zullen afrekenen met het Thaise drugsprobleem. Maar van zijn zogeheten `nul-tolerantie'-beleid is tot dusver weinig terechtgekomen. De recente politieactie moet de belofte van Thaksin alsnog goedmaken.

Thaise groeperingen voor de rechten van de mens hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de manier waarop de Thaise politie nu optreedt. Volgens die groeperingen is sprake van buitengerechtelijke executies.

De Thaise regering heeft in de afgelopen twee jaar tientallen veroordeelde drugshandelaren geëxecuteerd. Toch is Bangkok niet in staat de handel in ya ba of `gekke pillen' te stoppen. De speedpillen, die in Birma worden geproduceerd, vinden gestaag hun weg naar Thaise clubs en disco's. Volgens de Thaise autoriteiten gaat het jaarlijks om en nabij om tachtig ton.

De handel in de speedpillen is regelmatig aanleiding geweest voor felle conflicten tussen Thailand en Birma waar de ya ba worden geproduceerd. In het grensgebied komen vrijwel dagelijks drugshandelaren om het leven.

Uit Thais onderzoek is gebleken dat één op de acht middelbare scholieren en studenten verslaafd is aan de speed. Driekwart van alle misdaad in Thailand heeft met de `gekke pil' van doen.