Ameling

Twee redenen zijn er voor de 5 cd-box The Artistry of Elly Ameling: op 8 februari wordt ze zeventig en vijftig jaar geleden, op de dag van de Watersnoodramp, begon haar carrière. Op 29 januari 1996 nam de sopraan in het Amsterdamse Concertgebouw afscheid van het podium en sindsdien wordt ze vooral gemist als liedzangeres. In het liedrepertoire groeide Ameling met haar unieke precieuze perfectie in de laatste decennia van haar carrière uit tot een wereldberoemd specialiste, zoals die er op dit niveau sinds haar afscheid niet meer zijn.

De nieuwe Ameling-box biedt naast het exquise feest der herkenning een breder beeld van haar repertoire. Al zong Ameling nauwelijks opera, hier horen we haar in Mozart, onder andere in Le nozze di Figaro en in het complete Exsultate jubilate. Verder horen we haar competentie in het oratorium: Bach (o.a. passionen), Vivaldi, Händel en Haydn. De twee cd's met liederen (Schubert, Schumann (Frauenliebe und -leben), Brahms en Wolf (Mörike-Lieder), bieden slechts hoogtepunten uit haar enorme repertoire, dat een oudere generatie van de echte liefhebbers al jaren op vinyl en cd bezit.

Na al die klassieke topstukken laat Ameling zich op cd nr 5 nog van een andere, luchtiger kant horen in muziek van o.a. Gershwin, Porter, Ellington, Sondheim en Goemans (Aan de Amsterdamse grachten). In dit repertoire zó kunstvol zingen, dat kon alleen Ameling. Haar superioriteit bleek ook uit haar beroemdste uitspraak op het podium: ,,Vindt u het erg dat ik zing, terwijl u hoest?''

The artistry of Elly Ameling: Philips 473 451-2 (5 cd)

    • Kasper Jansen