`Whale Rider' wint IFFR publieksprijs

De Publieksprijs van het 32ste International Film Festival Rotterdam is zaterdag toegekend aan de Nieuw-Zeelandse productie Whale Rider van regisseuse Niki Caro. Het festival trok meer publiek dan vorig jaar.

Publieksfavoriet Whale Rider is een film over een klein meisje dat geboren is om leiding te geven aan de Maori's en zo een oude mythe doet uitkomen over een messianistische `walvisruiter'.

De 32ste editie van het Rotterdamse festival telde 355.000 bioscoopbezoeken, ongeveer 5.000 meer dan vorig jaar. De bruto recette brak ook een nieuw record: 1,2 miljoen euro.

De zogenoemde CineMart werd door zo'n 800 internationale gasten bezocht. Er werden 43 internationale filmprojecten gepresenteerd die door het festival van tevoren geselecteerd waren uit ruim 350 inzendingen. Onder de projecten bevonden zich vijf Nederlandse producties: het regiedebuut Blind van Tamar van den Dop, het Engelstalige project Home is where the heart is van Theo van Gogh, de documentaire Zeekoorts van Erik de Bruijn, Wolfsbergen van Nanouk Leopold en Kroniek van Algerije van Karim Traïdia. Deze films trokken veel aandacht van buitenlandse investeerders en distributeurs, aldus directrice S. den Hamer zondag aan het slot van het festival.

Gedurende het hele festival zijn ruim 7000 onderhandelingsgesprekken gevoerd, schat Den Hamer. ,,Er worden in Rotterdam vooral contacten gelegd. Producenten moeten daarna in hun eigen land fondsen werven voor films waar zij heil in zien. Contracten worden in een later stadium pas getekend.'' De kans dat een project dat in Rotterdam wordt aangeboden ook wordt gemaakt is groot. De afgelopen jaren werd 85 procent van de CineMart-films uiteindelijk gerealiseerd.

Ook de twee Nederlandse films die op het festival hun wereldpremière beleefden, De arm van Jezus van André van der Hout en Go west, young man! van Peter Delpeut en Mart Dominicus, konden op flinke belangstelling van buitenlandse distributeurs rekenen.

Ook Nederlandse distributeurs deden aankopen op de CineMart. A-Film kocht twee films uit de Tiger-competitie: The principles of lust van de Britse regisseuse Penny Woolcock en het experimentele Bodysong van de Brit Simon Pummell. Beide films beleefden in Rotterdam hun wereldpremière. Ook de Koreaanse slotfilm Chi-hwa-seon van Im Kwon-Taek (Paradiso Film) en het Argentijnse El abrazo pertido van Daniel Burman (Cinemien) zijn na het festival verzekerd van een Nederlandse distributie.