Wedden via een omweg

Nederlanders mogen niet meer gokken op de website van het Britse Ladbrokes. Volgens de rechtbank van Arnhem schendt Ladbrokes de Nederlandse Wet op de kansspelen door Nederlanders toe te laten tot onlinegokspelletjes en eventuele winsten uit te keren op een Nederlandse bankrekening.

Ladbrokes moet nu van de rechter Nederlanders uitsluiten van deelname. Dat doet het gokbedrijf al met Amerikanen. Technisch gezien is het mogelijk alle Nederlanders te blokkeren, denkt de rechtbank.

In de praktijk is dit echter onmogelijk. Ladbrokes kan kijken naar de IP-adressen van de gokkers. Een IP (Internet Protocol)-adres is een uniek nummer waarmee een computer met internet verbonden is. Er zijn bedrijven zoals Quova die databases met IP-adressen en locatiegegevens hebben. Ze beschikken over lijsten met IP-adressen die bijvoorbeeld in Nederland en de Verenigde Staten zijn uitgegeven.

Quova zegt over de locatiegegevens van meer dan 4 miljard IP-adressen te beschikken. Tal van bedrijven gebruiken de software van Quova om gebruik te maken van de herkomst van klanten. Met de software van Quova kan een bedrijf een internetgebruiker die volgens zijn IP-adres uit Duitsland komt meteen op een Duitstalige sectie van een website terecht laten komen. De Britse krant The Times gebruikt Quova's software om buitenlandse lezers te identificeren. Buitenlanders moeten betalen om de site van The Times te lezen.

De IP-identificeermethode is echter verre van waterdicht. Officieel hebben landen namelijk geen eigen IP-adressen. Er zijn in Nederland providers en internetbedrijven die IP-adressen hebben en ook aan klanten verstrekken die aansluiten bij de adressen die in Australië voorkomen. Een internetgebruiker die met zo'n IP-adres surft wordt geïdentificeerd als Australiër en kan dus de site van Ladbrokes rustig bezoeken.

Het is niet moeilijk om via een ander IP-adres een site te bezoeken. Er zijn bedrijven die zogeheten proxydiensten aanbieden waarmee internetgebruikers anoniem(er) kunnen surfen. Een proxy server is een soort bemiddelaar. Het is een computer die namens de pc van de internetgebruiker het webverkeer afhandelt. Veel internetaanbieders hebben een proxy server voor klanten om het surfen te versnellen. Websites die via een proxy server worden bezocht zien niet het IP-adres van de internetgebruiker zelf, maar dat van de proxy server.

Voor een klein bedrag per maand kunnen internetgebruikers hun identiteit verhullen. Wie een proxy server van een Brits bedrijf gebruikt, wordt hoogstwaarschijnlijk als Brit herkend. Er is een handige site met tientallen open proxy servers die gratis gebruikt kunnen worden (http://tools.rosinstrument.com/proxy/). Dit zijn vrijwel allemaal niet-Nederlandse IP-adressen.

Het gokverbod voor Nederlanders die bij Ladbrokes willen gokken laat zich dus gemakkelijk omzeilen. De gokker vult in zijn browser een buitenlandse proxy server in (geen Amerikaanse, want bezoekers uit de Verenigde Staten worden al geblokkeerd) en kan naar hartelust gokken.

Het enige probleem is de bankrekening. Ladbrokes mag van de rechter geen winsten meer uitkeren op Nederlandse bankrekeningen. Maar wie echt graag online wil gokken verzint daar ook wel een oplossing voor.

Websites: www.ladbrokes.com; www.rechtspraak.nl; www.quova.com; www.timesonline.co.uk; http://tools.rosinstrument.com/proxy/

[klaver@nrc.nl]

Vragen over internet? Ga naar www.nrc.nl/klaver

    • Marie-José Klaver