Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over het werk van beveiligingsfunctionarissen bij asielzoekerscentra en de risico's die zij lopen. Vaak worden zij bedreigd door de bewoners van het centrum. Verder de eerste aflevering van een tweeluik over de propagandamachines van de Amerikaanse en Iraakse overheid. Ned.2, 17.30-18.43u.

Netwerk. Reportage uit de Nijmeegse volkswijk Wolfskuil die deze week wordt gesloopt. Onlangs veroorzaakten wijkbewoners relletjes omdat ze in financiële problemen verkeerden doordat er nauwelijks betaalbare woningen zijn. Ook in twee andere Nijmeegse wijken die gesloopt zullen worden komen deze problemen voor. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Reportage over een radicale Nederlandse moslimsekte waarvan veel leden een Algerijnse achtergrond hebben. Ook een reactie van een vertegenwoordiger van de Europese politieorganisatie Europol. Ned.3, 22.20-23.15u.

Nieuws aan tafel. Ex-minister Bram Peper, Kamerlid Marijke Vos (GroenLinks) en presentator Karel van de Graaf praten over de formatie en obstakels die de (in-)formateurs nog tegenkomen. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Gespreid bedje of slangenkuil; opvolging in het familiebedrijf. Centraal staat het familiebedrijf van Theo Tigchelaar, die een groot autobedrijf in Breda heeft. Vader Theo doet met pijn in het hart afstand van de dagelijkse leiding. Ned.3, 20.02-20.30u.

Dokument: Afscheid van de vloer. Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.55-23.40u.

PRAATPROGRAMMA

Het jongeren Lagerhuis. Jongeren debatteren over de dreigende oorlog tegen Irak en over anonieme spermadonoren. Ned.3, 19.03-19.32u.

Radar. Onder meer over de handel van mobiele sms-diensten die veel verdienen aan mensen die zich hebben opgegeven voor sms-zaken zoals Lach van de dag, horoscopen en ringtones-abonnementen. Gedupeerden zijn soms wel 80 euro per maand kwijt en kunnen er moeilijk achterkomen hoe ze zich weer moeten afmelden. Ned.3, 19.30-20.00u.

Studio 2 nieuws & voetbal. Gast is onder anderen oud-Kamerlid voor de LPF Ferry Hoogendijk. Ned.22.45-23.50u.

FILM

Critical Decision / Executive Decision (Stuart Baird, 1996, VS). Ster Steven Seagal verdwijnt verrassenderwijs al na een half uur uit gladde maar doeltreffende actiefilm over kaping van Amerikaans passagiersvliegtuig door Arabische terroristen. Kurt Russell neemt het commando dan over. SBS6, 20.30-23.30u., onderbroken door reclame.

My Blue Heaven (Herbert Ross, 1990, VS). Liedjes, waaronder de titelsong van Fats Domino, spelen commentariërende rol in deze kleinschalige oefening in nonsens. Zelfingenomen Steve Martin is een Italiaanse kruimelgangster die, door de FBI voorzien van een nieuwe identiteit, is neergeplant in Nergenshuizen. Ook met Rick Moranis, Carol Kane. V8, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

. Tenue de soirée (Bertrand Blier, 1986, Fr). Malle zedenkomedie van satirische provocateur Blier over de ongewone ménage à trois van de homoseksuele inbreker Gérard Depardieu en de van huis uit burgerlijke echtelieden Miou-Miou en Michel Blanc. TV5, 22.30-23.50u.

Love Story (Arthur Hiller, 1970, VS). Vermaarde smartlap was destijds al gedateerd. Studentenhuwelijk van Ryan O'Neal en Ali MacGraw krijgt te kampen met leukemie. Muziek van Francis Lai. BBC1, 1.05-2.45u.

RADIO

Kunststof. Schrijver en cineast Peter Delpeut trok maandenlang op de fiets door de Verenigde Staten. Hij schreef er een boek over en maakte de film Go west, young man! Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schrijver Tommy Wieringa in Weesp een gesprek met bioloog Frits Bienfait die een essay schreef over rechts en links in de politiek: oorsprong en fundament. In het tweede uur vertelt uitgever Reinjan Mulder over zijn werkplek. En een aflevering uit een serie fragmenten uit het Philips Holland Indië Archief. 747AM, 22.02-24.00u.

Faros wetenschap. Gesprek met drugsonderzoeker Peter Cohen over de Israëlische onderzoeker Hanan Frenk die meent dat de nicotine bij roken helemaal geen kick geeft. Roken doen we volgens hem uitsluitend uit gewoonte. Morgen, 747AM, 13.30-14.00u.