Staking in Venezuela voorbij, olieprijs daalt

De nationale staking in Venezuela is afgelopen. Dit heeft een woordvoerder van de oppositie gisteravond gezegd. Actievoerders zouden echter willen doorgaan met acties in de belangrijke oliesector.

Het einde van de staking, die twee maanden lang het leven in Venezuela verlamde, werd algemeen verwacht. De afgelopen week openden steeds meer bedrijven weer de deuren en ook in de oliesector gingen arbeiders weer aan het werk waardoor de olieproductie weer steeg.

President Hugo Chávez, tegen wie de staking gericht was, riep de overwinning uit over de !stakers en zei dat er nu een eind was gekomen aan de ,,criminele acties tegen Venezuela.'' Dit weekeinde zetten honderdduizenden Venezolanen een handtekening bij wijze van een symbolisch referendum tegen de president.

De staking heeft enorme gevolgen gehad voor Venezuela en de internationale oliehandel. Het land, voor de staking 's werelds vijfde olieproducent, zag de export dalen van 3 miljoen vaten per dag naar, op het hoogtepunt van de staking, 150.000 vaten.

Vanmorgen kostte een vat Brent Noordzee-olie 30.75 dollar vergeleken met 31,10 dollar vrijdag. De Venezolaanse olieproductie zou de afgelopen week weer tot ruim een miljoen vaten zijn opgelopen, volgens Chávez zelfs tot 1,8 miljoen.