Simpele raket, alom verkrijgbaar

Het is na de Kalashnikov en het RPG-antitankwapen een van de populairste wapens in Afghanistan: de BM-12 raket 107 millimeter. Duitse explosievenexperts oderzoeken de nog de kraters, maar de vier raketten die in de nacht van vrijdag op zaterdag in de richting van de Nederlandse basis in Kabul zijn afgevuurd, waren vrijwel zeker van dit type. Eerdere aanvallen op het kampement en op Amerikaanse troepen in Afghanistan in de afgelopen maanden werden uitgevoerd met 107-millimeter raketten. De raket is ook een vast onderdeel van de Al-Qaeda arsenalen die nog steeds worden opgerold.

De BM-12 is een wapen van Sovjetmakelijk uit de jaren zestig en wordt tegenwoordig in verschillende landen gebouwd. Het is een raketwerper van de simpelste soort, die bestaat uit drie rijen van vier lanceerbuizen op een onderstel met wielen. Het wapen kan twaalf projectielen tegelijk afvuren, die een bereik hebben van ongeveer acht kilometer. De raket kan voorzien worden van een gewone explosieve (fragmentatie)lading of met het zeer brandbare fosfor.

De raketten zijn ongeleid en daarom zeer onnauwkeurig: de vier raketten die in de nacht van vrijdag op zaterdag werden afgeschoten kwam op een afstand van 200 tot 2000 meter van `Camp Warehouse' terecht. De bedoeling van de raketwerper is dan ook om met hoge vuursnelheid een groot gebied te bestoken met explosieven.

De raket hoeft bovendien niet met de lanceerinrichting worden afgevuurd, maar kan ook worden afgeschoten met één simpele lanceerbuis en een elektrische ontsteking. Volgens een woordvoerder van ISAF zijn in Afghanistan al verschillende geïmproviseerde lanceerinrichtingen aangetroffen, waarbij de lanceerbuis rustte op een stapel stenen.

Naar aanleiding van eerdere beschietingen met raketten heeft het Nederlandse ministerie van Defensie inmiddels besloten twee zogenaamde `mortieropsporingsradars' naar Kabul te sturen. Met deze radarsystemen kan precies worden vastgesteld vanaf welke positie een raket is afgevuurd. Hierdoor hoopt Defensie vast te kunnen stellen wie de raketten afschiet en of het gaat om gerichte aanslagen op de ISAF-basis.