Raketten bij Nederlands kamp Kabul

De basis van de Nederlandse troepen in Kabul is in de nacht van vrijdag op zaterdag beschoten. Twee raketten werden in de richting van `Camp Warehouse' afgevuurd.

De projectielen sloegen in op een afstand van 200 tot 2000 meter van het kampement. Niemand raakte gewond. Evenmin was er sprake van materiële schade.

De aanval vond plaats om elf uur 's avonds lokale tijd. Onmiddellijk daarna werd bunkeralarm gegeven en werden patrouilles uitgestuurd, aldus een woordvoerder van internationale vredesmacht ISAF. Na vier uur werd het alarm opgeheven. Een team van Duitse experts onderzoekt de inslagplaatsen. Vanmorgen was nog niet duidelijk of het een gerichte aanval op het kampement betrof.

Het is niet de eerste keer dat de basis van de ISAF onder vuur is komen te liggen. In april en september van het vorige jaar werden er eveneens raketten in de richting van het kamp afgevuurd. Ook die troffen toen geen doel. In december kwamen twee Afghaanse ISAF-medewerkers om het leven toen een man een handgranaat naar de poort van de basis gooide.

Nederland neemt volgende week samen met Duitsland het commando over van de VN-vredesmacht, die ongeveer 5.000 militairen telt. De Nederlandse bijdrage zal daarvoor worden uitgebreid van een kleine 250 naar ongeveer 650 mannen en vrouwen. Enkele weken geleden waarschuwde de scheidende commandant van de missie, de Turkse generaal Zorlu, dat westerse militairen doelwit van aanslagen zouden kunnen worden als de VS Irak aanvallen.

De defensievakbonden hebben naar aanleiding van de aanval hun zorgen geuit. Volgens voorzitter Ton Heerts van de Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP) moet de Nederlandse bijdrage aan ISAF opnieuw worden bezien als blijkt dat het om een gerichte aanval op de VN-vredesmacht gaat. ,,Dan moeten de deelnemende landen zich eens heel goed achter de oren krabben of ze zo verder willen'', aldus Heerts. De vakbondsvoorzitter wil ,,geen paniek'' zaaien, maar vraagt zich wel af of de ISAF-missie in Kabul, een `klassieke' vredesoperatie onder commando van de VN, op de huidige manier kan worden voortgezet. Mogelijk moet het mandaat van de missie worden uitgebreid, aldus Heerts. De FNV-bond AFMP maakt zich zorgen over vermenging van ISAF, de vredesmacht in Kabul, met operatie Enduring Freedom, de strijd tegen het terrorisme die buiten de Afghaanse hoofdstad nog steeds gaande is. ,,De gemiddelde Afghaan maakt, denk ik, geen verschil tussen een soldaat die is gekomen om vrede te bewaren en een die gekomen is om te vechten.'' Heerts ergert zich naar eigen zeggen aan de sussende reacties van het ministerie van Defensie. ,,Als er één raket raak is en er tien kisten naar huis komen, spreken we, denk ik, niet meer over een incident'', aldus de AFMP-voorzitter.

Wijnand Verlinden van CNV-bond ACOM, vindt dat de aanval nog eens duidelijk maakt dat de missie in Kabul ,,geen eitje'' is. ,,Geen enkele uitzending is veililig. En dit is een van de gevaarlijkste missies die we op dit moment doen of hebben gedaan.'' Verlinden wil zo snel mogelijk een nieuwe veiligheidsanalyse van de Defensiestaf over de situatie in Kabul zien.