Rachmanoff vissoep

Dame Blanche, tongfilet Picasso, beef Wellington. Zie je deze namen op een menu staan, dan bieden ze houvast. Als je een beetje op de hoogte bent, weet je welke ingrediënten er in de gerechten worden gebruikt. Kiezen is niet moeilijk meer. Een kenner van de Russische keuken weet dat in de Rachmanoffsoep, waarvan vele variaties bestaan, in ieder geval zuring en spinazie worden verwerkt. Zuring is te vinden bij de verse kruidenafdeling van de groenteman of de supermarkt. Eventueel kan in dit recept ook grof gesneden diepvriesspinazie worden gebruikt.

Maak de visbouillon bij voorkeur zelf van koppen en graten en afgesneden stukjes vis, die de visverkoper gratis verstrekt. Doe de vis met een liter water in een soeppan. Voeg de in stukken gesneden bleekselderij, prei, wortels, de laurierbladen, peperkorrels en het bosje kruiden toe en breng aan de kook. Laat de bouillon een half uur trekken. Kook intussen de eieren 5 minuten. Pel de eieren. Zeef de bouillon en breng op smaak met zout. Pocheer de zalm ongeveer 5 minuten in de hete bouillon. De juiste gaartijd hangt af van de dikte van de visfilet. Schep de zalm uit de bouillon. Doe de gewassen spinazie en zuringblaadjes in de bouillon en kook deze gaar.

Pureer de soep met behulp van bijvoorbeeld een staafmixer. Breng de soep op smaak met zout en peper. Snijd de zalmfilet in vier stukken en leg deze in de soep om op te warmen. Schep de hete soep in diepe borden. Schep in elk bord een stuk zalm, een flinke lepel zure room en een ei. Eet donkerbruin, warm brood bij deze soep.