Opvouwbare zorgkruk tegen rugpijn

Verpleegkundigen bij de thuiszorginstellingen gaan heel wat door hun knieën tijdens hun huisbezoeken. Een kartonnen krukje moet rugpijn helpen voorkomen.

Nek-, rug-, schouder- en knieklachten onder medewerksters van de thuiszorg kunnen tot het verleden behoren dankzij de kartonnen CareChair, die het Utrechtse eenmansbedrijf Timon Enterprise sinds enige tijd op de markt brengt. Het krukje is een steviger variant van de FestivalChair, die gedurende het North Sea Jazzfestival in 1999 voor het eerst te koop was.

De bezoekers reageerden enthousiast op de stoel, hoewel de toenmalige prijs (7,50 gulden) voor menigeen een te hoge drempel vormde. Bij het jazzfestival het jaar daarop lag de prijs op 5 gulden, waardoor de verkoop verdubbelde.

,,Na dat festival belde een thuiszorginstelling, of de kruk ook niet geschikt zou zijn voor thuiswerkers, die vaak onder oncomfortabele omstandigheden gehurkt voeten moeten verzorgen of zwachtels moeten aanbrengen'', vertelt bedenker Tim Várdy, ,,ik heb toen wat aanpassingen gemaakt, vooral door het model wat steviger te maken.'' Het resultaat is de CareChair, een opvouwbaar kartonnen krukje, dat nog geen kilo weegt, en in een mum van tijd in en uit elkaar te zetten is.

Het stoeltje kan minstens 100 kilo dragen. Twee thuiszorginstellingen hebben inmiddels al respectievelijk 1.800 en 2.500 exemplaren afgenomen, verder lopen er momenteel nog een aantal kleinere bestellingen.

Het is de bedoeling dat het krukje na het eerste huisbezoek bij de cliënt achterblijft, zodat het door meer verpleegkundigen te gebruiken is. Het krukje gaat met gemak 6 tot 8 weken mee, waarna de CareChair bij het oud papier kan. Uit een praktijktest met 50 krukjes, die uitgedeeld zijn bij drie thuiszorginstellingen, bleek 95 procent van de gebruikers tevreden met de CareChair te zijn, 92 procent constateerde een vermindering van de rugbelasting. De CareChair kost 6 euro per stuk bij afname van honderd stuks, de prijs daalt bij grotere hoeveelheden tot bijvoorbeeld 3 euro bij 1.250 stuks.

Tegen meerprijs is het ook mogelijk om de kruk te laten voorzien van bijvoorbeeld de huisstijl van de thuiszorginstelling. Ook is de kruk te leveren in meer kleuren. Várdy bezint zich nog op variaties op dit concept. ,,Eén van de ideeën is een krukje te maken dat tegelijk als tas te gebruiken is'', aldus Várdy, ,,dat zou dan bijvoorbeeld geschikt zijn voor bezoekers van beurzen.''

Website: www.carechair.nl

    • Rijkert Knoppers