Nuon bereid tot verkoop dochters in VS

Energiebedrijf Nuon is bereid zijn dochterondernemingen in de Verenigde Staten te verkopen. Dit zegt Nuon bestuursvoorzitter Ludo van Halderen in een gesprek met deze krant.

,,Het is niet onze doelstelling om deze bedrijven te verkopen, maar we zijn alert op de mogelijkheden voor deze activiteiten. Als iemand het graag wil hebben, als het voor anderen meer synergie oplevert, willen we daarover wel praten'', aldus Van Halderen. Nuon zal geen geld meer investeren in nieuwe Amerikaanse activiteiten, noch in andere ondernemingen buiten Europa.

Van Halderens voorganger bij Nuon, Tob Swelheim, beschouwde de Verenigde Staten als een thuismarkt voor Nuon en ging daar op het overnamepad. Het resulteerde in meerderheidsbelangen in het beursgenoteerde Amerikaanse gasbedrijf North Coast Energy, het duurzame-energiebedrijf Green Mountain Energy en waterbedrijf Utilities. Voor deze laatste onderneming, gevestigd in de staat Illinois, betaalde Nuon in 2001 ongeveer 1 miljard gulden (bijna 453 miljoen euro).

Van Halderen nam een jaar geleden het roer over van Swelheim en besloot dat de kernactiviteiten van Nuon niet in de Verenigde Staten liggen, noch elders buiten Europa. ,,Voor duurzame energie beschouwen wij heel Europa als ons werkterrein, voor de energiemarkt in het algemeen kijken wij naar het noordwesten van Europa'', aldus Van Halderen.

Behalve in de Verenigde Staten heeft Nuon ook projecten in bijvoorbeeld China, waar het een windmolenpark heeft, een belang in Rotem, een water- en energieleverancier in de Israëlische stad Tel Aviv en zonne-energieprojecten in het Afrikaanse Mali en in Zuid-Afrika. Ook voor deze, veel kleinere, operaties geldt dat Nuon het gesprek zal aangaan met geïnteresseerde kopers.